VIOLÈNCIA MASCLISTA

Un ultra de Castelló, detingut a l'Argentina per assassinar la seva parella

La Guàrdia Civil i la policia argentina localitzen l'exlegionari a la província de Misiones, al costat del Paraguai, després d'una fuga de 80 dies

zentauroepp46027928 asesino181125211107

zentauroepp46027928 asesino181125211107

2
Es llegeix en minuts
XAVI PRERA

José Luis Gallego, l’exlegionari que presumptament va apunyalar mortalment la seva parella a Borriol (Castelló) al setembre, va ser arrestat dissabte a la ciutat argentina de Posadas després de 80 dies fugit de la justícia. L’operació es va desenvolupara la província argentina de Misiones, situada al nord del país i limítrofa amb el Paraguai, i també hi van participar agents de la Policia Federal Argentina, de la Interpol i de la Guàrdia Civil, que van fer un viatge exprés per ajudar en l’arrest després d’haver participat activament en la recerca. El presumpte assassí serà ara extradit a Espanya, on començarà el procés judicial que haurà d’aclarir els fets.

Ordre internacional

Gallego, que va ser legionari, es va autopublicar un llibre amb les seves experiències en les files, 'El infierno de la Legión', es definia com a "creador i administrador d’un grup a Facebook també de temàtica patrioticomilitar" i freqüentava ambients d’extrema dreta, on era conegut com a ‘Pitillo’, s’hauria escapat d’Espanya després d’apunyalar Eva Bou entre el 2 i el 3 de setembre, segons va confirmar l’autòpsia feta a la víctima. El seu cos sense vida no va ser trobat fins al 7 de setembre, després que la seva família contactés amb la policia al no poder localitzar-la. En els dies que van transcórrer entre la mort violenta i el descobriment, l’ara arrestat va agafar un avió de Madrid a Buenos Aires. Després de saber del seu viatge a l’Argentina, el Jutjat de Violència sobre la Dona de Castelló va emetre una ordre internacional de detenció que va fructificar més de dos mesos i mig després.

José Luis Gallego, detingut per agents de la Guàrdia Civil i la Policia Federal Argentina / guàrdia civil

Tant els federals argentins com la Guàrdia Civil ja feia dies que havien avançat en la investigació i havien localitzat el fugit al nord del país, on “es va aconseguir ubicar la zona freqüentada” per ell i es va establir un ampli dispositiu policial per practicar l’arrest, que finalment es va produir dissabte.

Notícies relacionades

El diari ‘Mediterráneo’ va poder contactar ahir amb Antonio Bou, germà de la víctima, que va assegurar que la família va rebre amb “satisfacció” la notícia. “Després que la policia hagi fet la seva feina, ara només cal esperar que se’l jutgi i que compleixi condemna”, va manifestar. No obstant, Bou no va ocultar el malestar de la família amb les autoritats espanyoles, doncs va assegurar que es van assabentar “per la premsa” de la detenció de Gallego i va afegir que la falta de comunicació ha sigut una constant durant tota la investigació.

Acusació

 També van celebrar l’arrest els col·lectius feministes de la província. Entre aquests hi figura l’Associació Andrea Carballo de Vila-real, que estudia presentar-se com a acusació particular en el cas al costat de l’entitat d’àmbit nacional Clara Campoamor. La seva presidenta, Carmen Risueño, es va mostrar contenta per la detenció de l’exlegionari, del qual va dir que era “un perill” que estigués en llibertat. Risueño va afegir que ben aviat tornaran a reunir-se amb el col·lectiu estatal per analitzar la seva participació en la causa. Qui segur que exercirà com a acusació serà el Govern valencià, que ho farà a través de l’Advocacia General de la Generalitat.