teràpia innovadora

Animals que ajuden l'autista a connectar amb el món

L'associació 'You Can' utilitza una trentena d'exemplars per atreure la seva atenció i obrir-los un canal de comunicació

"Quan s'han vinculat no volen faltar a la teràpia", assegura un dels seus promotors

zentauroepp45923972 valencia 16 11 2018 sociedad  la  casa you can   you can ina181119191311

zentauroepp45923972 valencia 16 11 2018 sociedad la casa you can you can ina181119191311 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Feia anys que Aurora Carbonell treballava ambpersones amb autismei quan va començar a entrenar una de les seves gosses per introduir-la en les teràpies es va trobar moltes traves. “Llavors surto, trenco amb el que feia i em relaciono amb gent amb les mateixes aspiracions”, explica. Així va néixer‘You Can’, que ara té a la seva granja més de 30 animals diferents. Gallines, cabres, ases i fins i tot una truja bonassa els ajuden a connectar amb pacients a qui d’una altra forma és molt difícil arribar.

"Els animals són facilitadors. Són un canal que permet atreure la seva atenció i que facilita la comunicació amb ells”, explica Jorge Pereira. Ell i Pablo Camps són les altres dues ‘potes’ d’aquesta associació, que es finança amb les quotes de les famílies i també amb aportacions de patrocinadors, subvencions privades i totes les vies possibles”, remarca Carbonell.

¿I les administracions públiques? "Tenen un bon desgavell. Els reivindiquen subvencions per tota la vida, quan fins ara és fins als 6 anys i després a base programes concrets. Ara el que manifesten és que primer va l’u i després el dos. Saben de la nostra existència i alguns intenten ajudar-nos, avisant-nos de convocatòries de subvencions i coses així”, afirma.

Format com a biòleg als Estats Units, Pereira confessa que el primer contacte amb nens amb aquests trastorns el “va posar del revés, va ser un amor a primera vista”. Admet que hi ha molts dies “molt durs”, però afirma que !quan un veu que capta la seva atenció o que li tornen un somriure, això desmunta qualsevol, el travessa”. I els animals acceleren aquest procés.

“Són unafont d’estimulació viva, amb capacitat d’actuar de forma espontània, cosa que un ordinador o una pilota no. Els animals van de forma respectuosa, sense envair i se’ls entrena perquè siguin insistents, així que la interacció sorgeix. A més transmeten calma i seguretat i això dona autonomia i rebaixa l’ansietat de forma funcional”, enumera Carbonell. Però encara n’hi ha més. “Quan s’han vinculat no volen faltar a la teràpia”, assegura. Explica que objectius que en teràpies sense animals poden costar prop d’un any, amb ells es redueix a la meitat.

Una granja pròpia

Notícies relacionades

Després de sis anys treballant per a altres centres i escoles, i formant també altres professionals, van començar a “mastegar la idea de tenir un centre propi”. D’allà, i de les facilitats d’uns propietaris entusiasmats amb la idea, sorgeix aquesta casa ubicada en una tranquil·la urbanització a uns 30 quilòmetres de València. Amb granja, clar. Gallines, ànecs, ocells tenen el seu espai propi i després un per compartir amb els seus companys de teràpia. Els gossos van i venen.

El centre té actualment uns 25 usuaris d’entre 3 i vint-i-molts anys i hi treballen vuit professionals.  No els falten plans, volen abordar l’entrenament del lleure com un altre gran pilar vital i pensen ja que alguns dels seus pacients puguin quedar-se a dormir allà alguna nit.