ALERTA METEOROLÒGICA

El temporal obliga a desallotjar vivendes i tallar carreteres a Girona

El desbordament de rius és el principal problema al nord de Catalunya

Els escolars de Figueres no aniran aquest dilluns a classe per precaució

zentauroepp45949166 girona   expectacio per la pujada del riu onyar al seu pas p181118220836

zentauroepp45949166 girona expectacio per la pujada del riu onyar al seu pas p181118220836 / Joan Castro ICONNA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El temporal de pluges i el fort onatge que han fuetejat Espanya les últimes hores, especialment al litoral de Catalunya, ha obligat a desallotjar vivendes en algunes poblacions i a tallar carreteres completament negades per l’aigua. Girona i Tenerife han sigut les més afectades, amb desbordament de rius i nombrosos talls de trànsit.

La Generalitat manté aquest diumenge en alerta el pla d’inundacions Inuncat a causa d’aquest episodi de pluges, que ha acumulat fins a 170 litres per metre quadrat a Navata (Alt Empordà) i que es preveu que remeti aquesta matinada, si bé el cabal dels rius a Girona es mantindrà al límit, per la qual cosa es recomana no creuar per zones de rieres.

El desbordament del riu Manol ha portat els Bombers de la Generalitat a evacuar una vintena  després que les plantes baixes de les seves cases es veiessin cobertes per més d’un metre d’altura d’aigua, i unes altres 21 persones amb discapacitat d’una residència d’aquesta localitat com a mesura de precaució per trobar-se en una zona inundable. L’ajuntament de la capital empordanesa ha suspès les classes per a aquest dilluns.

A Girona, els rius que porten un cabal més elevat i que encara pot créixer en les pròximes hores són el Manol i el Llobregat de la Muga, a més del Daró, l’Onyar i el Fluvià.

La carretera N-260 inundada pel desbordament del riu Manol al passar per Vilatenim (Alt Empordà). / ACN / LOURDES CASADEMONT

Fins a les 17.00 hores de la tarda, el telèfon d’emergències 112 de la Generalitat havia rebut 497 trucades pel temporal, cosa que ha derivat en 309 serveis per part dels Bombers, especialment a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva i el Gironès, que han acumulat 258 actuacions per inundacions de carrers i vies.

Setze carreteres tallades

Fins a 25 trams de carreteres s’han vist afectats, de les quals 16 han sigut tallades, la qual cosa no ha impedit que alguns conductors imprudents intentessin passar per vies tancades per la pluja, com en el cas d’un jove que s’havia quedat atrapat dins del seu vehicle en un torrent de Caldes de Malavella (Gironès).

Els Bombers també han rescatat tres persones que han sortit a nedar al matí a Sitges (Garraf) i s’han hagut de refugiar en unes roques davant del mal estat del mar i el fort onatge.

Indicatius del tall de la carretera C-66 entre Corçà i la Bisbal d’Empordà, aquest diumenge. / ICONNA / JOAN CASTRO

Ones de sis metres a les Canàries

Precisament la força de les ones, que al nord de Tenerife van arribar a assolir fins a sis metres, han sigut les responsables que a Garachico es tallés al trànsit la carretera d’accés per la costa, la TF-42, i que fossin evacuades de les seves cases al llarg de la nit de dissabte a diumenge un total de 39 persones, després que es trenqués el balcó d’una tercera planta.

Les evacuacions es van estendre a altres punts, com la localitat de Tacoronte o Adeje, al sud de l’illa, on les ones van trencar la vidriera del restaurant d’un hotel on sopaven diverses persones, cap de les quals va resultar ferida.

També a Andalusia i Astúries

Els perjudicis del temporal s’han deixat sentir en altres punts del país. Així, la ruta marítima entre els ports de Ceuta i Algesires (Cadis) ha recuperat la normalitat aquest migdia després que les primeres sortides del dia dels barcos d’alta velocitat s’haguessin de suspendre a causa del mal temps.

El servei d’Emergències 112 Andalusia ha atès més de 150 incidències a causa de les pluges caigudes al llarg de tota la matinada, especialment a les províncies de Huelva i de Màlaga, que s’han deixat sentir especialment en municipis de la costa de Huelva, sobretot a Isla Cristina i Lepe.

Notícies relacionades

A la província de Màlaga s’han comptabilitzat 60 incidents a causa de les fortes precipitacions i la majoria dels avisos procedien dels municipis costaners de Marbella, Estepona, Fuengirola, Torremolinos, Benalmádena, Mijas, Màlaga capital i Cártama.

Igualment, tot el litoral d’Astúries ha estat en alerta groga o taronja per ones d’entre quatre i sis metres.

L’alerta es trasllada ara cap a València i Alacant

Després d’un cap de setmana de precipitacions intenses, <strong>el front es trasllada aquest dilluns cap a la Comunitat Valenciana</strong>. Allà, les províncies de València i Alacant estaran aquest dilluns en alerta roja, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).