La migranya tarda més de sis anys a diagnosticar-se

Un 12% de la població té una malaltia que causa problemes laborals i familiars

Un 40% dels afectats no van al metge perquè consideren que no té solució

Les migranyes afecten més del 12% de la població.

Les migranyes afecten més del 12% de la població.

2
Es llegeix en minuts

La migranya és una malaltia del cervell que afecta un 12% de la població, la qual cosa suposa més de quatre milions d’espanyols. D’ells, el 80% són dones, que pateixen mals de cap i altres molèsties al llarg de tota la seva vida, però amb un pic d’incidència que va de l’adolescència fins als 55 anys. Aquestes són les dades que treu l’'Atles de la Migranya a Espanya 2018', elaborat per l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE), el Grup d’Investigació Health & Territory de la Universitat de Sevilla iNovartis , presentat aquest dimecres.

L’estudi conclou que es tarda una mitjana 6,4 anys a diagnosticar la migranya episòdica, la que té lloc menys de 14 dies al mes, i 7,3 anys en el cas de la crònica, els episodis de la qual tenen lloc més de 15 dies al mes. El retard pot deure’s, segons el neuròleg de la Clínica Universitat de Navarra, Pablo Irimia, al desconeixement de la malaltia entre pacients i metges, a la confusió de la patologia amb altres malalties, com la sinusitis o problemes infecciosos, i a la minimització del símptoma de la cefalea, que s’atribueix a nervis, estrès i falta de son.

De fet, l’atles, que s’ha elaborat amb enquestes fetes a més de 1.200 pacients, posa de manifest que més d’un 40% dels malalts no consultenun especialista perquè consideren que la seva malaltia és comuna en la seva família i no té solució. A més, dels que sí que van al metge, la meitat abandonen el tractament perquè perceben que no reben la informació més adequada i que l’atenció mèdica no els ajuda prou.

Nàusees i incapacitat per pensar

Notícies relacionades

Tot i que la migranya es confon amb el mal de cap, també pot provocar nàusees, vòmits, incapacitat per pensar i per suportar llum i sorolls. Per això, té un gran impacte en el terreny laboral. El 24% dels enquestats amb migranya crònica han estat de baixa els últims 12 mesos i el 63,8% asseguren que aquest problema ha afectat el seu rendiment i concentració a la feina. De fet, el 24,6% dels que han perdut la feina consideren que va ser per culpa de la malaltia i el 28% opinen que no ascendeix per la mateixa causa.

L’atles també radiografial’impacte familiar i social i conclou que un 85% dels pacients asseguren haver-se perdut esdeveniments socials i més del 70%, esdeveniments familiars. A més, el 68,4% dels malalts afirmen que el seu cònjuge o familiars també en queden afectats.

Temes:

Malalties