Mobilització juvenil

Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona contra el masclisme

La protesta, amb rèpliques en altres ciutats, denuncia les actituds i violències masclistes de les aules i de la societat

lainz45891404 barcelona  14 de noviembre 2018  manifestaci n de estudiante181114151816

lainz45891404 barcelona 14 de noviembre 2018 manifestaci n de estudiante181114151816 / juan camilo moreno

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Centenars d’estudiants s’han manifestat a Barcelona contra el masclisme i en favor d’una educació sexual inclusiva i en llibertat. Volen erradicar l’actitud i la violència masclistes de les aules i de la societat. Durant la marxa han cridat proclames com 'Els carrers seran feministes’, 'Sense les dones no hi ha revolució', 'Jutges, fiscals, també són culpables’, i 'Tranquil·la, germana, aquí hi ha la teva ‘manada’’ .

La mobilització ha sigut convocada pel Sindicat d’Estudiants en l’àmbit estatal, que ha cridat a la vaga a l’ESO i a la universitat. Segons la Conselleria d'Ensenyament, el seguiment ha sigut molt desigual en els centres. Les xifres d'atur més altes s'han registrat en el Baix Llobregat (58,1% de l'alumnat), el Vallès Occidental

(56,23%) i les Terres de l'Ebre (54,37%).

En els instituts i centres de formació professional que depenen del Consorci d'Educació de Barcelona, el seguiment ha sigut del 10,17%; i en la resta de comarques, l'atur ha oscil·lat entre el 3,36% a Tarragona; el 9,5% de vaguistes a la demarcació de Barcelona Comarques (Alt Penedès, Garraf i Barcelonès); el 15,93% a Girona; 29,40% a Lleida, i el 34,26% al Maresme i Vallès Oriental.

El sindicat reclama una assignatura específica sobre educació sexual que eduqui contra el sexisme. La manifestació ha començat a la plaça d’Universitat per acabar a la plaça de Catalunya.

El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha explicat aquest dimecres que, al seu judici, l'educació no sexista i la lluita contra el masclisme ha de formar part del projecte educatiu de cada centre i que no té sentit reclamar assignatures específiques perquè, almenys a Catalunya, ja no hi ha, sinó "competències transversals". 

Majoria de dones

A Madrid, com en altres ciutats, també s’ha dut a terme la protesta. Els estudiants han reclamat davant delMinisteri d’Educació una assignatura d’"educació sexual inclusiva". Els manifestants, majoritàriament dones, s’han concentrat al migdia a la cèntrica Puerta del Sol per avançar després pel comercial carrer Preciados corejant consignes com ara 'Madrid serà la tomba del masclisme' i 'La meva faldilla curta no provoca res’.

Amb un camió carregat amb un equip de megafonia com a avançada de la protesta, els manifestants s’han fet sentir en la seva travessia fins a la plaça de Callao davant de la mirada de turistes i vianants.

Notícies relacionades

El Sindicat d’Estudiants ha qualificat la vaga com a "excel·lent", xifrant en un milió els estudiants que han secundat la convocatòria i en 100.000 els que han participat en les més de 60 manifestacions i concentracions convocades a tot Espanya, amb un seguiment superior del 85% als instituts de secundària.

El Ministeri d’Educació i Formació Professional no ha ofert dades, ja que són les comunitats autònomes les que realitzen el seguiment en aquest tipus de jornades.