FINANÇAMENT UNIVERSITARI

Els rectors demanen a Aragonès que destini més diners a universitats

L'ACUP reclama recuperar l'horitzó dels 1.000 milions de pressupost

fcasals43719117 barcelona 12 06 2018 pruebas de selectividad pau proves acce181003084542

fcasals43719117 barcelona 12 06 2018 pruebas de selectividad pau proves acce181003084542 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Els rectors de les universitats catalanes, agrupats sota el paraigua del'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), s'han reunit aquest dimecres amb el vicepresident econòmic Pere Aragonès per demanar un augment del finançament dels centres. La reunió, que es va desenvolupar “en un clima molt cordial”, segons el president de l’ACUP i rector de la UOC, Josep Anton Planell, va posar sobre la taula les necessitats de les universitats catalanes, que fa més de dos anys que es queixen de la situació límit a què es veuen abocades per les conseqüències de tants anys de retallades.

“Les dues conselleries, Empresa i Coneixement i la d’Economia, estan en sintonia i saben el que ens fa falta. Sobre els rectors remem tots junts per anar en la bona direcció. Hem concretat què falta, què seria més postergable i què més urgent, i quedem a l’espera”, va assegurar Planell, que va emmarcar la reunió en la ronda de contactes que estan tenint amb tots els grups parlamentaris catalans abans de la compareixença al Parlament el proper 29 de novembre.

Els rectors catalans van fixar ja el 2010 que una dotació de 1.000 milions d’euros seria considerada adequada per mantenir el sistema universitari català, una xifra molt superior a l’actual pressupost de 750 milions d’euros. L’acord assolit llavors, i que no es va poder completar per la crisi econòmica, establia que cada any se li anirien afegint 100 milions fins a la cota del miler de milions d’euros per al 2020. Tanmateix, això no s'ha anat respectant i els retards van llastant l'eficiència del sistema universitari, que va alertant sobre la seva "fosilització".

Rebaixa de taxes

Notícies relacionades

La vaga dels professors associats, que continuen en precari sense poder aspirar a ocupar una plaça fixa; la falta de construccions d'infraestructures o els problemes per finançar qüestions bàsiques són alguns dels punts que més couen als despatxos directius de les universitats públiques. Una rebaixa de les taxes acadèmiques també es contempla si el pressupost acompanya.

Les reclamacions, va assenyalar Planell, estaven ja exposades en un document de vuit punts que van fer arribar l’octubre del 2016 als responsables del govern de Carles Puigdemont i que abordava tots els aspectes: autonomia universitària, el finançament, les taxes, la recerca, la regulació de les titulacions, els estudiants, el personal investigador i el no docent.