Els metges avisen: compte amb el Nolotil

Sanitat en va prohibir l'administració a turistes després de la mort de 10 britànics a Espanya

Els especialistes reclamen més estudis i que es notifiquin totes les reaccions adverses

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Pràcticament qualsevol que hagi sigut operat o hagi tingut un dolor intens ha consumit Nolotil, un dels analgèsics més utilitzats i que es pot adquirir sense gaire dificultat sense recepta, malgrat que està subjecte a prescripció mèdica. No obstant, les alarmes es van disparar recentment perquè una traductora d’anglès i resident a Xàbia (Alacant) va detectar que l’administració de metamizol, el principal component del Nolotil, podria haver provocat la mort de 10 britànics a Espanya a causa d’una reacció adversa anomenada agranulocitosi –que provoca una baixada brusca de les defenses–, així com efectes secundaris importants a més d’un centenar de persones. El seu avís es va publicar a ‘The Times’ i va provocar que el Ministeri de Sanitat, a través del’Agència Espanyola del Medicamentemetés una alertaalerta en què va demanar no administrar aquest medicament a turistes i utilitzar-lo només en tractaments de curta durada.

Però, davant de l’alt consum de Nolotil, ¿convindria que Sanitat iniciés noves investigacions per esbrinar si convé retirar el metamizol del mercat, com ja han fet països com el Regne Unit o Alemanya? “Sí”, segons l’opinió del doctor Vicente Palop, del grup de fàrmacs de la SemFYC (Societat Espanyola de Medicina de Família). Segons el seu parer, l’Agència del Medicament ha emès unes recomanacions “prudents” i, a partir d’ara, hauria de fer “estudis intensius” per establir, en primer lloc, una relació de causalitat entre l’administració de metamizol i l’aparició d’agranulocitosi, i en segon lloc esbrinar si hi ha pacients que són més susceptibles a la reacció. Per a això proposa fer un estudi retrospectiu dels casos registrats en els últims 15 anys i veure si estan relacionats amb el consum de Nolotil.  

Disparitat de dades

I és que, segons argumenta, hi ha disparitat de dades en les investigacions fetes, entre les quals, una de l’Hospital de la Costa del Sol que ja el 2009 va concloure que l’agranulocitosi, que provoca una baixada dels leucòcits, que pot provocar predisposició a infeccions greus, és un efecte advers que “es produeix amb més freqüència en els britànics”.Tot i això, segons Sanitat “no es pot ni descartar ni confirmar un risc més gran en poblacions amb característiques ètniques específiques”. En aquest context, l’associació de víctimes del Nolotil ha presentat una demanda col·lectiva que estima danys per uns 500 milions d’euros a més de 200 persones i que estan sota avaluació legal.

Notícies relacionades

Malgrat això, alguns dels especialistes consultats per EL PERIÓDICO resten importància a la situació i insisteixen que l’agranulocitosi és una reacció “coneguda” des de fa anys i “rara entre espanyols”. En el que sí que coincideixen és que convé “activar” les xarxes de farmacovigilància i que tots els metges, de manera metòdica, notifiquin les reaccions adverses que detectin relacionades amb el Nolotil. I és que, segons explica Moisés Labrador, al·lergòleg de la Vall d’Hebron i president d’immunologia de la Seaic (Societat Espanyola d’Al·lergologia), els facultatius “tenen tendència” a notificar els efectes secundaris “nous” però els fa “mandra” enviar avisos sobre reaccions conegudes. Això ha provocat, segons reconeix Sanitat, que no hi hagi dades fiables de l’agranulocitosi a causa de la “important infranotificació”. Per això, l’Agència del Medicament, com fa sempre en els seus avisos, recorda la importància d’avisar de totes les sospites.

Els pacients

A més, segons Daniel Reyes, del grup de treball del dolor de la Sefac (Societat Espanyola de Farmàcia Familiar) i Laura Diego, de la societat catalana de farmàcia clínica i del’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, convé que els pacients siguin conscients de la importància de seguir les recomanacions del seu metge i farmacèutic, d’adquirir sempre Nolotil amb recepta i de no automedicar-se.