Del 26 al 30 de novembre

Els metges catalans d'atenció primària convoquen cinc dies de vaga a final de mes

Reclamen una millora de les condicions laborals i que se'ls redueixi la càrrega assistencial

rjulve17569927 barcelona 16 11 2011 sociedad  concentraci n de m dicos y el181107115849

rjulve17569927 barcelona 16 11 2011 sociedad concentraci n de m dicos y el181107115849

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Els metges d’atenció primària del’Institut Català de la Salut  (ICS) han sigut convocats acinc dies d’aturades  (els pròxims 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre) per reclamar millores laborals i una reducció de la pressió assistencial que pateixen des que es van començar a aplicar les retallades en sanitat. Entre altres mesures, els convocants de la vaga exigeixen també que les plantilles es reforcin amb 920 professionals addicionals i que els que estan en actiu puguin recuperar el poder adquisitiu.

Estan convocats a l’aturada més de 5.700 metges de capçalera, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs d’atenció primària de tot Catalunya. La convoca el sindicatMetges de Catalunya(MC) i començarà després del 25 de novembre, dia en què se celebren les oposicions per optar a 1.343 places de medicina de família i comunitària i a 208 de pediatria en territori català. 

Si es porta a terme, aquesta vaga es produirà 10 anys després de la que va tenir lloc el 2008, quan 38 centres d’atenció primària gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS) a la ciutat de Barcelona es van mobilitzar contra la sobrecàrrega de feina, el col·lapse de les consultes i per una millora de la qualitat assistencial. Aquell any, el lema de la vaga era ‘No m’explotis’ i, en paraules d’Óscar Pablos, secretari d’atenció primària-ICS de Metges de Catalunya “moltes d’aquelles demandes continuen vigents avui” 

L’ICS espera que no es convoqui

Però l’ICS té l’esperança que finalment es desconvoqui la vaga. "Estic plenament convençut que tindrem un acord i no hi haurà vaga", ha dit als mitjans el president de l’organisme, Josep Maria Argimon.

Ha assegurat que coneix les demandes dels professionals i que les comparteixen des de la direcció de l’ICS i part de la Conselleria de la Salut, i que presentaran en els propers dies un pla amb "accions a curt, mitjà i llarg termini, amb calendaris concrets i, per tant, amb compromisos concrets" per a cada una de les mesures.

Els motius

Perquè l’enuig és extrem. "Cada vegada hi ha més companys que es veuen obligats a agafar la baixa per les condicions en què estan fent la seva feina", ha prosseguit Pablos, que ha lamentat, així mateix, que l’administració hagi apostat per un model de treball quantitatiu, en lloc de qualitatiu, sense respectar el temps que requereixen per valorar la situació del pacient: "Aquest model ens està fent emmalaltir, està esgotant els professionals", i els està fent perdre el control sobre l’acte mèdic al no dotar-los de temps per reflexionar.

A aquesta situació s’hi suma una baixada del 30% del poder adquisitiu dels facultatius delscentres d’atenció primària (CAP), que implica que molts optin per treballar en hospitals perquè el sou no compensa la càrrega: "La sanitat catalana està a urgències, però l’atenció primària està a l’UCI", ha assegurat. I ha lamentat lasordesa per part de la Generalitat a l’hora d’escoltar les seves peticions. "Des del 2010 hem vist com el pressupost que s’assigna a l’atenció primària no para de minvar", i ha passat de rebre el 18,4% de la quantia de salut de la Generalitat el 2010 al 16,9% actual, lluny del 25% que veuen necessari.

Dèficit del 30% de pediatres

La portaveu de Pediatria del sindicat, Ana Roca, ha afirmat que hi ha una falta del 30% d’aquests especialistes als CAP, i els que hi ha tenen fins a 15 pacients en el mateix minut, amb situacions de fins a un any d’espera per fer un estudi d’al·lèrgies en nens, ha exemplificat, i ha dit que aquesta saturació de pediatria afegeix més càrrega als metges de família.

"No volem fer vaga, això és clar, però no és un fracàs nostre", ja que els qui no han estat a l’altura de l’anàlisi objectiva de la situació han sigut l’ICS i la Conselleria de Salut, ha dit Roca, i ha assegurat que són conscients que les aturades poden augmentar més les esperes de les persones per ser ateses, però en última instància ho fan per elles.

Limitar a 28 visites diàries

El president d’Atenció Primària de l’ICS de MC Javier O’Farril ha destacat que són necessaris 12 minuts per atendre cada persona en visites presencials –i 6 en no presencials–, així que és una de les peticions que faran en la vaga, a banda de limitar a un màxim de 28 visites diàries –23 presencials i 5 de no presencials–, actualment molt superior.

Pablos a explicat que aquest dimecres al matí han entregat la convocatòria de vaga a la Generalitat, i ha lamentat que quan els gestors diuen que el sistema és sostenible gràcies als professionals, és necessari matisar que és "sostenible per la retallada que han fet als treballadors", i que es manté l’assistència per la professionalitat i el sacrifici d’aquests.

Cita a les 48 hores

Notícies relacionades

"Un dels problemes greus que tenim és l’accessibilitat real", ja que només el 33% dels pacients aconsegueix cita al CAP en menys de cinc dies, davant de la qual cosa la vaga reclamarà l’accés a la consulta ordinària programada en 48 hores, 30 dies de demora màxima per a derivacions preferents i 90 dies màxim per a les ordinàries.

També requeriran fixar una ràtio de 1.300 pacients per metge de família, 1.000 per pediatre i 8.800 per ginecòleg, així com recuperar les retribucions i condicions de treball retallades el 2010, percebre la retribució del complement de carrera professional des de la seva concessió, sense demores, i fer voluntàries i no obligatòries les guàrdies, entre altres demandes.