CONTRA L'ESPECULACIÓ

El barri de Berlín que ha vençut Google

Després de dos anys de protestes, el gegant tecnològic abandona la idea de crear un campus a Kreuzberg, colpejat per la gentrificació i l'encariment del lloguer

undefined42811352 hyj00  berl n  alemania   06 04 2018   vista del edificio do181103112206

undefined42811352 hyj00 berl n alemania 06 04 2018 vista del edificio do181103112206 / HAYOUNG JEON

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Grafitis a les parets, adhesius contra els nazis i banderes enviantGoogle  a la merda. Quan un passeja al voltant del canal Landwehr, al barri berlinès de Kreuzberg, no tarda a adonar-se de l’hostilitat que desperta el gegant tecnològic nord-americà. Quan el 2016 va anunciar que obriria allà el seu campus per a emprenedors, els sectors econòmics van aplaudir la jugada, però es van trobar amb el rebuig d’un veïnat organitzat.

Tot i que s’havia d’inaugurar el setembre del 2017, la insistent resistència ciutadana ha acabat tombant Goliat. Després de dos anys de protesta social, aquest dimarts Google va anunciar que deixava el projecte. “No hem deixat que les protestes ens dictin el que havíem de fer. Hem parlat amb organitzacions socials del barri i hem conclòs que el nou concepte és la millor solució per a Kreuzberg”, va explicar el portaveu de Google, Ralf Bremer, al ‘Berliner Zeitung’.

No obstant, la retirada de Google és una victòria dels veïns del barri, que temien que la inauguració del campus actués com a catalitzador de lagentrificació i demés augment dels preus del lloguer, dos llasts que, com explica Stefan Klein, activista local membre del veïnat GloReiche, colpegen amb severitat la capital.

El barri més car

Marcat històricament per la seva rebel·lia política i la seva acció antifeixista i sindical, el districte de Friederichshain-Kreuzberg és avui el més car de Berlín. La seva escena contracultural i la forta presència d’immigració l’han convertit en un punt cada vegada més atractiu, també per al’especulació immobiliària. I és que, tenint en compte que a la capital un 85% de la vivenda és de lloguer, això permet a les propietàries incrementar els preus. L’any passat Berlín va ser la ciutat on el preu de la vivenda va créixer més ràpid del món, un 20,5%. A Kreuzberg es va disparar un 10%.

Aquesta elitització del barri suposa ‘de facto’ una expulsió de les rendes més pobres. És el cas de gelater Mauro Luongo. Després de 18 anys llogant un local al número 10 del carrer Lausitzer per emmagatzemar els seus productes, va rebre una carta de la propietària, la firma immobiliària danesa Tækker, en què l’obligaven a abandonar-lo. “És molt dolorós que t’intentin treure el teu lloc sense donar-te cap explicació”, explica. Els veïns del seu bloc fa un any i mig que resisteixen les amenaces dels arrendataris, que demanen un augment del lloguer del 80% per poder així expulsar els veïns i reconvertir l’immoble en ‘lofts’ de luxe. Kreuzberg és a més el segon districte on els seus habitants han de destinar més part del salari a pagar el lloguer, un 37%.

Vigilància i control de dades

Aquest tipus de campus, que ja hi ha en unes altres sis ciutats com Madrid, actuen com a fòrum per connectar, assessorar i impulsar joves empreses i projectesd’innovació tecnològica. Tot i que l’oposició al tripartit d’esquerres de Berlín ha denunciat el que considera un “dur revés” per a la capital, el cert és que aquests ‘hubs’ també porten a mésespeculació, cosa que encareix la vida al barri.

“No volem una altra còpia estúpida de Sillicon Valley”,explica un jove activista sota el pseudònim de Larry Pageblank. Ell forma part‘Fuck Off Google’,un col·lectiu global que també denuncial’evasió d’impostos del gegant tecnològic així com la seva cooperació amb els sistemes d’espionatge nord-americans o amb la censura a la Xina. En un barri contestatari com Kreuzberg això també es va tenir en compte. “Google no és un bon veí. Com va fer amb el seu smart city a Toronto, el seu objectiu és controlar tot el que fan els veïns i poder vendre’n les dades”, afegeix Klein.

Alternativa social

Notícies relacionades

Després d’aquesta victòria, els 2.500 metres quadrats destinats a allotjarstart-ups  tindran ara una funció més social. Tot i que encara es desconeix el projecte, les oficines de Google les gestionarà Betterplace, la plataforma de donacions més gran d’Alemanya, i l’associació Karuna, dedicada a l’ajuda humanitària.

Després de la seva capitulació a Kreuzberg, Google ha assegurat que de moment no obrirà cap campus a Berlín. No obstant, l’empresa manté la seva atenció a la capital alemanya i pròximament l’equip responsable del finançament de start-ups s’instal·larà al cèntric barri de Mitte. “Hem obtingut una victòria molt important però encara queda camí”, assegura Larry. “Continuarem donant guerra”.