MISSATGES D'ALERTA A LA XARXA

Paralitzades les adopcions de gats negres per Halloween

Les protectores detecten peticions i desaparicions sospitoses, i per això recomanen no donar en adopció felins negres en aquestes dates

cmontanyes41977321 para la portada onbarcelona num  70  cute muzzle of a black 181030161849

cmontanyes41977321 para la portada onbarcelona num 70 cute muzzle of a black 181030161849

5
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Tot i que els gats negres són els menys adoptats per les supersticions que els han acompanyat des de temps immemorials, molts refugis i protectores d’animals extremen les precaucions a l’octubre. I és que alguns desaprensius només volen aquests gats en aquestes dates per realitzar sacrificis rituals amb motiude Halloween  i el Dia de Tot Sants. 

Els missatges d’alerta circulen per les xarxes socials. “En aquestes dates estem molt atents, perquè no és una llegenda urbana. Aquests rituals existeixen i desaconsellem donar gats en adopció ara”, explica Esther Cantos, voluntària i membre de la junta de Jardinet dels GatsJardinet dels Gats, una entitat situada al barri del Raval de Barcelona.

Cantos explica que fa uns anys rebien trucades bastant sospitoses demanant gats negres quan s’acostaven aquestes dates. "Ara amb prou feines rebem trucades d’aquest tipus perquè saben que cada vegada el ho posem més complicat a l’hora d’adoptar, i suposo que aquest perfil busca ara altres alternatives com els particulars. Per això enviem aquests missatges a les nostres xarxes socials, per advertir la gent que pugui tenir cries i estigui pensant a donar-les en adopció a desconeguts", diu Cantos. “També aconsellem als propietaris de gats negres –continua Cantos– que vagin amb molt de compte, sobretot si viuen en pobles i solen deixar-los lliures. Algú se’l podria emportar amb males intencions”.

La resta de l’any també vigilin perquè lamentablement, afegeix Cantos, “el maltractament animal succeeix tots els mesos de l’any” i no només quan Halloween és a la cantonada. “A Jardinet dels Gats fem un autèntic Tercer Grau. Aquí demanem fins i tot proteccions en cas de viure en balcons o terrasses perquè no caiguin”, afegeix.

En aquesta mateixa línia, Yolanda Van Amesfoort, presidenta de Gats de Gràcia,Gats de Gràcia explica que el protocol d’adopció de la seva entitat és molt exigent. “De vegades som una mica estúpids amb els adoptants si veiem una cosa rara en la manera de parlar o comportar-se en la persona que ve a adoptar i no entreguem l’animal. Prefereixo perdre un bon adoptant potencial que donar en adopció amb el temor que li passi alguna cosa”, explica la també presidenta de Plataforma Gatera de Barcelona. “I sí, si em veiessin ara buscant un gat negre –continua– els faria esperar”.

Rituals satànics (i psicòpates)

Els gats negres eren animals sagrats a l’Antic Egipte, estaven relacionats amb el culte als Déus. Durant l’Edat Mitjana, no obstant, aquests felins –també els completament blancs– van jugar un paper clau en tota mena de rituals i sacrificis. En alguns rituals satànics aquests animals eren degollats i es vessava la seva sang sobre persones per a suposadament purificar les seves ànimes.

Fa anys que els refugis i protectores prenen mesures per evitar trobar-se cadàvers de gats l’1 de novembre al matí. El mes d’octubre és conegut com el mes de les bruixes, i el 31 a la nit se sacrifiquen de manera aberrant animals, no només gats negres. També gossos, gallines i ovelles, normalment quan tenen mesos de vida i són verges, segons denuncien algunes pàgines webs d’animalistes.

Van Amesfoort, que fa uns 20 anys que treballa amb colònies de gats, també educant en el respecte aquests animals i fomentant adopcions responsables, creu en l’existència d’aquests sacrificis animals a la ciutat, fets probablement molt residuals. “Se senten moltes coses quan s’acosta Halloween que segurament són certes, perquè l’obscurantisme existeix, tot i que he de dir que personalment no les he detectat ni les he vist”, explica Van Amesfoort, que només ha vist una cosa semblant a les restes d’un estrany ritual fa més de 10 anys. “Per aquestes dates em vaig trobar el cadàver d’un gos a Collserola, que acabava de morir, perquè estava sense descompondre, i envoltat per uns troncs de fusta que formaven un cercle. Tampoc puc assegurar que fos un sacrifici, però era una cosa molt estranya”, recorda.

Per a Van Amesfoort, que va estudiar un màster en dret animal i societat de la Universitat Autònoma de Barcelona, el problema real és la psicopatia d’alguns individus que els porta a maltractar i fer autèntiques barbaritats als animals, per Halloween però també la resta de l’any. "No han de ser necessàriament rituals satànics. Poden ser els seus propis rituals, per sadollar la seva crueltat", afirma la cofundadora de Gats de Gràcia.

Desaparicions el 2017

Des de Progat Catalunya també alerten de la desaparició de petites panteres a finals d’octubre. “Fa anys vam comprovar que desapareixien gats negres d’unes colònies que gestionem en un parc urbà”, assegura Glòria Serra, treballadora d’una entitat que des del 1998 implementa programes de control de colònies de gats lliures que són alimentats per persones i que, sense una bona gestió, podrien créixer de manera exponencial i ocasionar molèsties als veïns i problemes per als mateixos gats. L’any passat van detectar “un petit repunt” en el nombre de desaparicions de gats amb pelatge totalment negre en aquestes dates, explica Serra, i per aquesta raó extremen les precaucions. 

Notícies relacionades

L’associació Global Defensa Gats és una altra de les entitats sense ànim de lucre dedicades a emparar i protegir aquests petits mamífers que recentment ha penjat a la seva pàgina de Facebook una crida per exercir vigilància: “No és una cosa gaire freqüent, però alguna vegada hem rebut gent sospitosa. Davant del dubte, deixem l’adopció per més endavant. Tampoc els donem gaires explicacions, simplement els posem com a excusa que l’animal té pendent unes revisions mèdiques o bovines. Es nota quan hi ha un interès real a adoptar”, afirma Ana Cazalilla, membre de Global Defensa Gats, un refugi de gats situat a Montserrat. 

En cas de presenciar o descobrir un ritual que suposa el sofriment d’un animal a la ciutat de Barcelona, les protectores insten a denunciar els fets a l’Oficina de Protecció d’Animals de Barcelona (OPAB) Oficina de Protecció d’Animals de Barcelona (OPAB) i acudir posteriorment a la comissaria més pròxima.