SANITAT

Només 12 de 2.008 productes homeopàtics afirmen que poden curar

Milers de preparats seran retirats del mercat perquè no han demanat ser inclosos en el registre preliminar

El Govern està donant la batalla a la UE perquè aquestes substàncies no siguin considerades medicaments

rjulve27046476 portada mas salud   homeopatia  generico  foto  123rf181030141818

rjulve27046476 portada mas salud homeopatia generico foto 123rf181030141818

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Agencias

Un total de 2.008 productes homeopàtics han demanat a Sanitat adequar-se a una nova regulació que emana de les directrius europees. I d’aquests, només 12 sol·liciten ser presentats com a medicaments amb indicació terapèutica, és a dir, que tenen utilitat en algun mal o malaltia. La resta volen continuar a les farmàcies, però sense l’esmentada presentació. 

Aquestes dades emanen de la resolució que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va publicar aquest dimarts en el BOE i que disposa que la resta de preparats homeopàtics que no han demanat autorització siguin retirats del mercat. No hi ha dades oficials ni registres sobre quants se’n comercialitzen en l’actualitat, però l’Aemps calculava fa un temps que eren al voltant de 6.000, amb la qual cosa entorn de 4.000 podrien haver quedat fora. 

I és que la UE ha catalogat l’homeopatia com a medicament i ha obligat els països a regular la seva venda, la qual cosa va provocar que el Govern del PP iniciés el procediment d’autorització, registre i condicions de dispensació i l’Executiu del PSOE hagi continuat amb el tràmit, malgrat la seva ferma oposició a la prescripció d’aquests productes, dins de la seva intenció de posar límit a les anomenades pseudociències.

De fet, el Ministeri de Sanitat ha demanat a les autoritats europees que deixin de considerar l’homeopatia com a medicament, però fins que arribi aquell moment, si arriba, l’Executiu ha de complir les disposicions de Brussel·les, segons expliquen fonts ministerials. 

Els requisits

L’Aemps ha fixat, per tant, el calendari que han de continuar els 2008 productes aspirants a continuar amb la venda en farmàcies i altres locals, si volen obtenir una llicència definitiva.

En el primer període, comprès entre l’1 de novembre i 30 d’abril del 2019, hi han d’optar els productes que sol·liciten ser comercialitzats amb indicació terapèutica, que per a la seva autorització definitiva hauran de passar les mateixes proves que els medicaments a l’ús. I els productes sense indicació terapèutica d’administració injectable.  

En el segon torn d’ara endavant figuren la resta de substàncies sense indicació terapèutica (a excepció dels injectables) i que poden acollir-se al procediment de registre simplificat d’acord amb la normativa.

Al finalitzar l’avaluació serà quan es determinin les condicions de prescripció d’aquest tipus de productes i serà quan hagin d’incloure en el cartonatge i prospecte les llegendes que permetin la seva correcta identificació.

Les pseudociències

Notícies relacionades

Aquest procediment té lloc en un context en el qual el Govern estudia mesures per regular les pseudociències, després que elcol·lectiu mèdicli hagi demanat que prengui mesures contra els curanderos i tots aquells medicaments que no tinguin una eficàcia científica provada. 

Sanitat, de fet, va presentar recentment una denúncia davant de la Fiscalia General de l’Estat contra el clorit de sodi o MMS, que es publicita com a "remei" per a diferents patologies, entre les quals l’autisme.