SENTÈNCIA A BARCELONA

Una pacient recupera la pensió per les seqüeles del seu càncer de mama

La dona havia perdut la prestació perquè se li havia extirpat el tumor maligne

El jutge considera que les seqüeles són suficients per atorgar-li de nou la invalidesa

zentauroepp30754189 file   in this tuesday  july 31  2012  file photo  a radiolo171017183118

zentauroepp30754189 file in this tuesday july 31 2012 file photo a radiolo171017183118 / TORIN HALSEY

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutge de Barcelona ha tornat a una dona malalta de càncer de mama la pensió per invalidesa absoluta que l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) li havia atorgat i que, al cap d’un temps, li va retirar perquè se li havia extirpat el tumor i, per tant, havia millorat el seu estat. La sentència afirma que les seqüeles produïdes per la quimioteràpia, la radioteràpia i el tractament hormonal demostren que la pacient no està encara recuperada i són prou afeccions per retornar-li la prestació.

L’abril del 2018, la dona, representada pels experts del despatx Tribunal Médico, va presentar una demanda al jutjat perquè se li tornés a reconèixer la situació d’incapacitat per treballar en qualsevol feina. El Jutjat Social número 19 de Barcelona li ha donat ara la raó i li ha reconegut la situació d’invalidesa absoluta per exercir qualsevol feina i li ha atorgat una prestació de 1.519 euros, amb efectes des del febrer del 2017.

La sentència assenyala que a la dona l’INSS li va reconèixer l’octubre del 2015 la incapacitat laboral a causa del càncer de mama que patia. Més de dos anys després, el gener del 2017, el mateix organisme, després d’una revisió, l’hi va retirar, malgrat que continuava tenint una sèrie de lesions després que el tumor li fos extirpat. El jutge sosté ara que aquestes seqüeles, com ara osteoporosi, fractures costals, dolors poliarticulars que afecten el raquis cervical i genolls, trastorns depressius, entre d’altres, sí que són suficients per considerar que la pacient no pot exercir cap activitat laboral.

Malaltia renal

Notícies relacionades

Fa uns mesos, un altre jutjat va concedir la incapacitat permanent absoluta a un comercial que patia un carcinoma renal i que, com la pacient de càncer de mama, l’INSS l’hi havia denegat.  El demandant, que treballava en una empresa a l’engròs per a parafarmàcies, ja tenia un tipus d’incapacitat, però en menor grau, des de feia diversos anys, però va sol·licitar l’absoluta per l’agreujament de les seves afeccions.

La sentència del Jutjat Social número 25 de Barcelona afirma que l’home ha patit un "agreujament de la patologia renal des de la nefrectomia amb l’aparició d’una insuficiència renal". A més, li va aparèixer un càncer a la bufeta urinària, que va requerir una intervenció quirúrgica i està sota control mèdic. També té altres malalties. La resolució indica que "les limitacions funcionals" que es deriven d’aquestes lesions porten a la conclusió que el demandant no només no està en condicions de fer la seva feina de comercial, “professió que no requereix grans esforços físics”, sinó que tampoc pot fer-ne cap altra "com a conseqüència de les patologies greus, permanents, per les quals ha de seguir controls estrictes". La jutge li atorga una pensió mensual de 958 euros.