El rei destaca la «pàtria comuna de coneixement i cultura» dels premis Princesa d'Astúries

El monarca ressalta la «determinació d'assolir una existència millor» dels guardonats

zentauroepp45527541 u s  film director martin scorsese listens as spain s king f181019204048

zentauroepp45527541 u s film director martin scorsese listens as spain s king f181019204048 / VINCENT WEST

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Oviedo

El rei Felip VI ha destacat el valor de “la superació personal” així com “la determinació d’assolir una existència millor” com grans actius dels guardonats en els premis Princesa d’Astúriespremis Princesa d’Astúries. Durant el seu discurs en la cerimònia d’entrega, el monarca  ha parafrasejat l’escriptor austríac Stefan Zweig per remarcar que els premiats procedeixen d’“una mateixa pàtria: la pàtria del coneixement, de la cultura, de la ciència i de la solidaritat. Una pàtria de fronteres traçades per la saviesa, l’entrega a uns ideals, l’esforç i la intel·ligència”.

L’al·locució de Felip VI ha destacat “la sensibilitat i la vocació de transcendir” que fa “excepcionals” als guardonats, que qualifica com a “símbol dels nostres anhels, de les millors ambicions i aspiracions”.

El monarca ha glossat els mèrits de tots els premiats. Del cineasta Martin Scorsese, premi de les Arts, ha afirmat que “fa explotar la pantalla amb emocions pures i extremes. Els instants que sobreviuen, els que ens deixen marcats, les imatges que commouen la nostra retina per sempre”.

De la periodista mexicana Alma Guillermoprieto, Premi de Comunicació i Humanitats, ha ressaltat la seva defensa “a ultrança” de la veritat que “l’ha convertit en una de les millors reporteres del món” per explicar “com és la vida dels éssers humans quan ja no els queda gairebé res a perdre”. 

Cobertura sanitària a l’Àfrica

Als guanyadors del Premi de Cooperació Internacional, l’oenagé Amref Health Africa, els ha agraït “millorar notablement la sanitat i la salut de milions de persones al continent africà” i els ha animat en el seu objectiu d’“aconseguir la cobertura sanitària universal a l’Àfrica subsahariana per a l’any 2030”.

El rei Felip VI ha enaltit l’alpinisme com un “esport mític” que exigeix “disciplina, valor i esperit de sacrifici, destresa i precisió”, uns valors que han fet mereixedors del Premi Princesa d’Astúries dels Esports a l’italià Reinhold Messner i al polonès Krzysztof Wielicki.

També ha dedicat unes paraules a la novel·lista Fred Vargas, Premi de les Lletres, al que atribueix haver “revitalitzat el gènere de la ‘novel·la enigma’.

Del premiat de Ciències Socials, el filòsof Michael Sandel, en va lloar les reflexions sobre “el diàleg, el debat públic, la justícia i el bé comú” concebudes “per ser útil a la societat”.

Notícies relacionades

Svante Pääbo, un dels fundadors de la paleogenètica que va rebre el Premi d’Investigació Científica i Tècnica, Felip VI li va agrair que les seves troballes “ens fan entendre millor què som, per què i per a què estem aquí.

El monarca va lloar la doctora Sylvia Earle, premi de la Concòrdia pels seus estudis sobre els mars, per la seva lluita en defensa dels oceans. “Ha aconseguit augmentar les àrees marines protegides”.

Scorsese reclama protegir l’art en vista d’una tecnologia despietada

El cineasta nord-americà, Martin Scorsese, ha cridat avui a preservar l’art “en un lloc d’honor i estima” dins de la cultura després de mostrar la seva preocupació pel cine i el seu futur en vista del clima de “menyspreu” que l’envolta i per una tecnologia que acaba utilitzant l’artista.