DICTAMEN DEL CONSELL ASSESSOR PER A LA REFORMA HORÀRIA

Els experts recomanen al Govern apostar per l'horari d'hivern

L'Executiu català supedita el canvi de fus a un pacte amb els països de l'entorn, sobretot amb França

zentauroepp36046819 mjh306 d sseldorf  alemania  26 10 2016   detalle de la inst180829171343

zentauroepp36046819 mjh306 d sseldorf alemania 26 10 2016 detalle de la inst180829171343 / MAJA HITIJ

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’haurà de veure què decideix el Govern de Pedro Sánchez. I la Unió Europea. Però mentre això arriba, Catalunya va establint les seves pròpies bases sobre el canvi d’hora. El Consell Assessor per a la Reforma Horària ha arribat a la conclusió que el millor és quedar-se ambl’horari d’hivern, i així ho ha fet saber al Govern de Quim Torra, la portaveu del qual, la consellera de la Presidència Elsa Artadi, ha fet públic el dictamen dels experts aquest dimarts. S’ha de veure, no obstant, i això sembla que ho supediten a un pacte entre diferents estats, si també es modifica el fus horari, és a dir, si convé adaptar el que tocaria (el mateix que Londres i Lisboa) o si es manté el de Berlín i París.

El debat es va obrir a finals d’agost després que una macroenquesta europea –4,6 milions de persones– deixés clar que els ciutadans comunitaris (un 80%) estan farts d’haver de moure les manetes del rellotge dues vegades cada any, al març i a l’octubre. Amb aquesta dada, la Comissió Europea està estudiant modificar la normativa que regula el canvi d’hora al continent, vigent des del 1974. Tot apunta que s’eliminarà, deixant que els països decideixin si prefereixen l’horari d’estiu o el d’hivern.

De nit a l’escola

Els experts de la reforma horària a Catalunya semblen haver donat la raó a la Societat Espanyola del Son (SES), que l’abril passat va recomanar decantar-se pel d’hivern, ja que, altrament, els matins en els mesos freds serien massa foscos a primera hora, cosa que podria afectar el rendiment escolar i laboral. El sol, en determinades setmanes de l’any, no sortiria fins a les 9.15 hores. El dictamen dels experts insta a triar "l’horari que permeti la millor adequació entre la llum solar i el ritme d’activitat majoritari de la població". El que defensen, en definitiva, és que l’ésser humà necessita una llum determinada per fer les activitats que desenvolupa al llarg del dia. És el que es coneix com a ritme circadià, una cosa així com el rellotge intern que fa que les persones puguin rendir com ho ha de fer. 

El Govern va anunciar a començaments de setembre la creació d’una comissió d’experts que ha d’estudiar els efectes del canvi d’hora i la hipotètica recuperació del fus horari de l’Europa occidental. Això últim, si s’aprova, requerirà un pacte amb la resta de països que continuenancorats al rellotge alemany: França, Holanda, Bèlgica, Luxemburg o Itàlia. La mateixa comissió d’experts de la reforma horària, conscients de les repercussions econòmiques de la mesura, ha supeditat aquesta decisió a aquest pacte entre estats a què ha fet referència la mateixa Artadi, destacant l’acord amb França, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu del Govern.

Notícies relacionades

Quan li han preguntat sobre l’evolució de la reforma horària, el canvi d’hàbits que busca europeïtzar les rutines ciutadanes, Artadi ha assegurat que elmoment zero, el punt en què es podrà començar a aplicar, arribarà "en un parell o tres d’anys". El Govern anterior, no obstant, ambNeus Muntécom a consellera de Presidència i portaveu, va dir que el nou model socialseria una realitat a partir del 2025. L’encara candidata del PDECat a l’alcaldia de Barcelona ho va anunciar el juny del 2017, un mes abans de firmar, juntament amb més d’un centenar d’entitats, el pacte nacional per la reforma horària. Ja llavors va quedar clara tant la bona intenció coml’absència d’un full de ruta per aconseguir aquest canvi d’hàbits que millori la qualitat de vida dels ciutadans. Els canvis de Govern, en aquest sentit, no han ajudat a avançar en la matèria.

Aquesta modificació d’hàbits haurà de ser progressiva i en cadena, començant per l’Administració pública i seguint ambl’educació, les activitats extraescolars, els horaris laborals, el comerç, el lleure i la televisió, que tindrà un paper determinant si avança el 'prime time' nocturn

El comerç, a favor de l’horari d’estiu

El 73,78% dels socis de PIMEComerç es mostren a favor de suprimir el canvi d’hora d’estiu a hivern, segons una consulta realitzada per la patronal catalana. <span style="font-size: 1.6rem;">En un comunicat, aquesta organització precisa que dels socis a favor de la supressió del doble horari europeu, el 74,52% prefereix el d’estiu. En el cas del sector hoteler i turístic ascendeix al 100%, ja que suposa tenir més hores de llum a la tarda. </span><span style="font-size: 1.6rem;">"PIMEComerç continuarà defensant el que vol la majoria dels nostres socis que, en aquest sentit, és adoptar un horari que tingui més hores de llum a la tarda, ja que aquest és, en definitiva, el moment del dia en què es desenvolupa la nostra activitat econòmica", resumeix el president de PIMEComerç, Àlex Goñi.</span>