CONTROVÈRSIA SANITÀRIA

Xarlatans que prometen un món sense càncer

Un grup de naturòpates qüestiona l'efectivitat de teràpies oncològiques com la químio i la radioteràpia

El col·lectiu sanitari havia denunciat l'acte, que anunciava que hi ha informació que els doctors "no expliquen"

vvargas41581310 barcelona 13 01 2018 sociedad un congr s parlar de com v180113173309

vvargas41581310 barcelona 13 01 2018  sociedad   un congr s parlar  de com v180113173309
vvargas41581326 barcelona 13 01 2018  sociedad   un congr s parlar  de com v180113173316

/

5
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

La quimioteràpia i la radioteràpia no són efectives per a la majoria de càncers. És més, reduir les dosis de químio permet millorar la taxa de supervivència respecte de les directrius que marca el protocol sanitari. Aquests dos arguments encapçalarien sens dubte una informació d'impacte en l'àmbit de la investigació i la sanitat, però no procedeixen de cap font oficial. Són a penes dues de les moltes idees, com a mínim sorprenents, que s'han sostingut en un acte que s'ha celebrat aquest dissabte a Barcelona sota el suggerent títol d'Un món sense càncer. El subtítol aclaridor no és menys impactant: El que el teu metge no t'està explicant".  La iniciativa havia encès les alarmes al Departament de Salut, que ha obert un expedient informatiu arran de les queixes del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) i d'altres entitats, al considerar que es qüestiona l'honestedat dels professionals del sector. Salut va anunciar que hi enviava un inspector per tenir constància del contingut de l'esdeveniment.

"Ens referim que els metges no disposen del temps suficient per traslladar al pacient tota la informació necessària per millorar la seva salut. No mirem de substituir les teràpies convencionals, sinó que ens centrem en qüestions preventives que poden contribuir a evitar dos de cada tres càncers simplement millorant hàbits", explicava l'organitzadora, Coco March. Aquesta naturòpata justificava el títol de l'acte per ser el mateix del documental que està acoblant després de consultar "amb mig centenar de doctors i investigadors de tot el món" per reforçar les seves tesis.

"Els metges ens tracten com a heretges, com a la Inquisició; potser són ells els que oculten alguna cosa"

Coco March

Organitzadora de l'acte

"Entenc que el títol és provocatiu, però aquí no parlem d'imposició de mans, com volen fer veure. Jo no soc oncòloga, només pretenc informar les persones que s'ha d'estar alerta dels factors causants del càncer i prevenir-los", ha dit. "Llàstima que el COMB ens ha denunciat davant Salut però no ha contactat amb mi per saber el contingut de l'acte. Ens tracten com a heretges i estic indignada. Potser són ells els que oculten alguna cosa", ha exposat.

Conflicte

Aquests eren els seus arguments i propòsits abans que els ponents comencessin a exposar les seves tesis. Entre l'elenc de personalitats, Txumari Alfaro, el mediàtic comunicador conegut per els seus remeis casolans i naturals. El naturòpata ha argumentat que "el cos crida el que la ment calla" per abundar en la causa d'un càncer, l'origen del qual és "un fort conflicte que no sol remuntar-se més enllà d'un any".

"La metàstasi en el pulmó és por a morir aviat; en el fetge, no poder alimentar el fill"

Txumari Alfaro

Naturòpata

"El volum del tumor és proporcional al volum conflictual", ha sostingut. Ha completat la seva teoria amb una relació causa-efecte entre l'extensió de la patologia oncològica i les emocions: "Si la metàstasi es dona en el pulmó es deu al fet que el pacient té una gran por a morir ben aviat; en el cas del fetge és pel conflicte mental de témer deixar de portar menjar a casa, d'alimentar als fills". Ha parlat de nens no desitjats i la falta d'afecte mentre estan a l'úter i ho associa amb càncers infantils. Fonamenta les seves teories en "les evidències" obtingudes en "més de 2.600 regressions" a pacients.

Per mantenir l'expectació dels prop de 500 assistents a l'acte ha intervingut qui s'ha presentat com a doctor Antonio Jiménez, propietari de 3 clíniques de teràpies alternatives contra el càncer, en què ha garantit que la seva al·locució podia "canviar la vida" de l'auditori. "La majoria d'oncòlegs recorren als antecedents familiars per justificar un diagnòstic de càncer. Si el seu pare va tenir càncer… La realitat parla que menys d'un 5% de casos declarats es deuen a factors genètics", ha argüit. Jiménez ha exposat un índex del 79% de supervivència entre els seus pacients als dos anys de completar el tractament abans d'apel·lar a un estudi de la Universitat d'Iowa per justificar la "intel·ligència social de les cèl·lules cancerígenes", la seva capacitat de resolució de problemes i de "adaptar-se i sobreviure ocultant-se al sistema immunològic".

"No estic cent per cent contra la químio, perquè per a alguns casos oncològics sí que es requereix"

Antonio Jiménez

Propietari de tres clíniques

Un preludi que li ha servit per justificar que "la quimioteràpia no elimina les cèl·lules cancerígenes mare, les que generen les metàstasis" i, segons la seva opinió no s'aprecien en tomografies i altres proves de diagnòstic. Per això qüestiona les veus mèdiques que anuncien la remissió total del càncer, subratllant que és "una malaltia 100% sistèmica". Més objeccions respecte als dogmes científics, al parlar dels tractaments habituals. "No estic cent per cent en contra de la químio, perquè per a alguns casos sí que es requereix", ha sostingut amb contundència.

La rèplica que Jiménez proposa se sintetitza en set passos, que inclouen aspectes com teràpies no tòxiques, incloent-hi les de llum i so, i l'energia tèrmica, en lloc de les sessions de químio i ràdio. Altres de les seves propostes tenen a veure amb l'oxigenació i "la sanació emocional i espiritual", la que ha considerat primera i fonamental de totes les accions a emprendre.  També ha demanat controlar l'alimentació i evitar el sucre refinat, no tant el natural: "Déu no posa al jardí aliments per emmalaltir, ho he contrastat amb experts bíblics". 

Ovacions

Notícies relacionades

El controvertit agricultor Josep Pàmies, que sosté que l'Ebola es pot curar amb un extracte de plantes, ha desafiat els inspectors de Salut a identificar-se, entre l'alegria del públic, al mateix temps que ha sostingut teories d'impacte, com que el 80% de les medicacions són "inútils per a la salut", que el jurament de molts doctors més que hipocràtic és directament "hipòcrita", i que hi ha una màfia en el sector del càncer. "El doctor Javier Herráez va comprovar que rebaixar la dosi de químio millorava les expectatives de vida dels pacients i li van dir que seguís el protocol o el farien fora", ha sostingut. 

"El doctor Herráez va comprovar que baixar la químio millora la expectativa de vida del pacient"

Josep Pàmies

Agricultor

Aplaudiments del públic i fins i tot ovacions, com quan March, que s'ha presentat com a multimilionària, ha recordat les prevencions del col·lectiu mèdic davant l'esdeveniment, celebrat en un hotel de Barcelona. "Intenten parar-nos. ¿Els ho permetrem?", ha etzibat, en una posada en escena pròpia d'un telepredicador. El públic ha respost amb un no rotund. En un moment de l'acte s'ha preguntat quantes persones malaltes de càncer hi havia a la sala. S'han alçat una trentena de mans.