Ser nena no és fàcil

elperiodico serninaesunderecho1

elperiodico serninaesunderecho1
elperiodico serninaesunderecho2
elperiodico serninaesunderecho3

/

3
Es llegeix en minuts
CARMELA DEL MORAL. SAVE THE CHILDREN

Ser nena no és fàcil. Ni aquí ni a la resta del món. Les nenes, pel simple fet de ser-ho, s’enfronten diàriament a la discriminació i a la violència. El seu gènere i la seva edat les converteixen en la població més vulnerable. Si, a més, tenen altres característiques, com tenir alguna discapacitat o pertànyer a una minoria ètnica, ser nena passa a ser gairebé un perill. A tot el món 62 milions de nenes no tenen accés a l’educació, nenes que creixen sense l’oportunitat de desenvolupar tot el seu potencial, nenes que no podran tenir el futur que vulguin. Cada any 12 milions de nenes són obligades a casar-se, obligades a deixar de ser nenes, obligades a ser mares quan encara no estan preparades, amb parts que posen en risc les seves vides. Més de 200 milions de nenes i dones vives avui han patit mutilació genital femenina. Dues de cada tres menors víctimes de tràfic de persones són nenes...

Ser nena no és fàcil. No ho és. Tampoc a Espanya. No només perquè la societat en què vivim no està adaptada a les necessitats, temps i drets de la infància, sinó perquè la desigualtat de gènere es comença a notar aviat, i això pot determinar tota la vida d’una nena.

Una nena a Espanya tindrà més possibilitats de patir abusos sexuals durant la infància en el seu entorn familiar. Si, a més, aquesta nena té una discapacitat, la possibilitat de ser víctima de violència augmentarà de forma considerable, especialment si ha sigut esterilitzada en contra de la seva voluntat. A més, tindrà més possibilitats de patir assetjament escolar a l’escola, especialment, assetjament psicològic i emocional. Quan arribi a l’adolescència, tindrà més possibilitats d’entrar en dinàmiques marcades per la violència de gènere amb la parella, i normalitzarà actituds masclistes i de control del seu nòvio. En alguns àmbits i grups culturals, el fet de ser dona, tot i que encara tingui menys de 18 anys, la farà ser víctima de formes de violència específica al seu gènere, com la mutilació genital o el matrimoni forçat.

Ser nena no és fàcil perquè malgrat anar millor a l’escola i treure més bones notes que els seus companys nois, la decisió que prengui respecte a quina carrera vol seguir dependrà més dels exemples i rols de gènere que hagi vist que de la seva autèntica capacitat o interessos. A més, tot i que tingui més probabilitats de tenir estudis universitaris, el seu salari serà més baix que el dels seus companys.

Ser nena no és fàcil perquè, tot i que la pobresa té un efecte similar en nens i nenes, segons van creixent, les diferències augmenten. Les nenes que estan en situació de pobresa o exclusió, creixeran i, quan siguin dones treballadores, ocuparan llocs de treball més precaris, amb més temporalitat i més mal remunerats, sovint, en el sector de les cures. Si, a més, aquestes nenes quan creixin es converteixen en mares soles, la seva probabilitat de ser una llar pobra es duplicarà.

Notícies relacionades

Ser nena no és fàcil, i si aquesta nena és migrant i està sola a Espanya, encara ho és menys, perquè el més probable és que sigui víctima de tràfic de persones. L’objectiu amb què l’hagin portat a Espanya pot haver sigut bé per cometre activitats delictives, bé per a un matrimoni forçat o, el més probable, per ser explotada sexualment. Si per algun motiu Espanya es veiés immersa en un conflicte armat, les nenes, com en qualsevol altra part del món, serien més vulnerables a la violència sexual, l’esclavitud sexual, el matrimoni infantil i els embarassos precoços.

Ser nena no és fàcil, però hauria de ser-ho, perquè les nenes tenen dret a ser nenes. Per això necessitem lluitar per una societat lliure de desigualtats de gènere. Per una societat en què les nenes puguin viure la seva infància i complir els seus somnis. Per una societat en què no faci falta que hi hagi un dia per reivindicar els drets de les nenes.