El Parlament europeu vol restringir encara més els plàstic d'un sol ús

La comissió de medi ambient de l'Eurocambra amplia llista de productes prohibits a partir del 2021

Proposa reduir en un 50% per al 2025 i en un 80% per al 2030 l'ús de filtres amb plàstic als cigarrets

zentauroepp35283584 plasticos  en  el  mar  la presencia de pl sticos en los oc 181010185446

zentauroepp35283584 plasticos en el mar la presencia de pl sticos en los oc 181010185446 / THE 5 GYRES INSTITUTE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La proposta de directiva que regularà els plàstics d’un sol ús a la Unió Europea ha superat amb nota aquest dimecres la seva primera gran prova de foc. LaComissió de Medi Ambient del Parlament Europeuva donar via lliure per amplíssima majoria (51 vots a favor, 10 en contra i 3 abstencions) a l’informe que reforça l’ambició de la proposta de la Comissió Europea a l’ampliar lallista de productes nociusper al medi ambient que estaranprohibits a partir del 2021, amb l’objectiu de reduir els plàstics acumulats en mars i platges de tot el planeta.

Concretament, elsbastonets, plats, coberts, canyetes i pals de globus, la comercialització dels quals Brussel·les proposa prohibir. La ponent de l’informe, la liberal belgaFrederique Riessuggereix afegir-hi també les bosses de plàstic ultralleugeres de menys de 15 micres, en la línia del model que ja s’aplica a França i a Itàlia per a les bosses de menys de 50 micres. El seu pla, que es votarà en la sessió plenària el pròxim 23 d’octubre, també preveu eliminar elsembalatges de plàstics oxodegradables–aquells que tot i que són biodegradables es descomponen en microplàstics– així com els contenidors d’aliments i begudes realitzats enpoliestirè expandit.

Quant als plàstics per als quals no hi ha alternatives en el mercat, els governs europeus hauran de posar en marxa per al 2025plans nacionals de reduccióamb què animar també els consumidors a utilitzar productes reutilitzables i reciclables. Sota aquest epígraf s’inclouen els envasos d’hamburgueses d’un sol ús, de sandvitxos així com de fruites, verdures, postres i gelats.

La proposta manté l’obligació dels Estats membres de recollir de forma separada les ampolles de begudes de manera que el 90% siguin reciclades per a l’any 2025 i inclou mesures específiques per als aparells de pesca i les burilles dels cigarrets. Segons les xifres de l’Executiu comunitari, el 27% dels residus trobats a les costes europees –unes 11.000 tones per any– són aparells abandonats, perduts o llençats. Brussel·les vol que els governs parin atenció a aquest problema i l’Eurocambra posa xifres sobre la taula. Vol que el 50% d’aquest material sigui recollit cada any i que el 15% sigui reciclat el 2025.

Solució per a les burilles

Quant a les burilles dels cigarrets, el pla en el qual treballa l’Eurocambra advoca per limitar al màxim l’ús de filtres que continguin plàstic amb l’objectiu dereduir-los un 50% per al 2025i un 80% per al 2030. L’argument és simple: una sola burilla, el segon plàstic més trobat entre els residus, pot contaminar entre 500 i 1.000 litres d’aigua i tirada en qualsevol carretera pot tardar fins a 12 anys a desintegrar-se. En aquest sentit, l’Eurocambra vol que les empreses assumeixin la seva responsabilitat i que els governs passin el cost de la neteja, inclòs el transport i el tractament dels residus, als fabricants.

Es tracta d’una idea que algunes autoritats públiques ja han portat a la pràctica. És el cas de la regió de Brussel·les que recentment ha enviat una carta a la subsidiària nord-americana de Philip Morris al Benelux i a dues altres federacions productores de tabac perquè paguin la seva part dels 200.000 euros que costarà finançar aquest any les campanyes de recollida de burilles, com ja fan a Flandes o s’han compromès a fer a Valònia.

Ampli consens

Notícies relacionades

Els quatre grans grups de la cambra, PPE, PSE, Liberals i Verds, han celebrat el consens que ha aconseguit el text. També l’organització ecologista WWF, tot i que no està plenament satisfeta amb la definició sobre plàstics biodegradables, perquè no va tan lluny com es podria per prevenir els microplàstics.

Una vegada que l’Eurocambra i el Consell defineixin les seves posicions podran començar lesnegociacions interinstitucionals. “Les deliberacions avancen a bon ritme”, va assegurar aquesta setmana la ministra de sostenibilitat i turisme austríaca,Elisabeth Köstinger, sobre la negociació entre els governs de la UE. Segons fonts europees, si madura prou els 28 podrien provar de tancar uncompromís políticen la reunió del 31 d’octubre. En qualsevol cas Köstinger ha remarcat que l’assumpte és prioritari i aspiren a tenir un acord abans de finals d’any.