EN UN CENTRE DE SALOU

Una baralla en un centre amb menors de les comissaries activa els antiavalots

La DGAIA ha obert sis centres per atendre els més de 400 'menes' que van arribar només al setembre, un repunt que es manté

Diagnosticat en un noi que dormia a l'ABP de Ciutat Vella el primer cas de sarna, que ha obligat a desinfectar la sala d'espera

zentauroepp45415930 masnou181010200858

zentauroepp45415930 masnou181010200858 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Una baralla a l’alberg Josep Maria Batista i Roca,al Masnou (Maresme), entre alguns  menors no acompanyats ('menes’) i el vigilant de seguretat del centre, va requerir dimarts a la nit la presència dels Mossos d’Esquadra, inclosos els antiavalots ARRO de la regió, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. Des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adol·lescència (DGAIA) es matisa que aquests últims no van arribar a entrar al recinte i amb la sola presència uniformada d’agents de seguretat ciutadana n’hi va haver prou perquè els treballadors socials poguessin reconduir la situació.

El greu incident va començar amb un menor, cap a les 22.00 hores. Però al forcejament inicial s’hi van afegir diversos nois i això va fer necessari el recolzament policial. El del Masnou és un centre que, en fase d’emergència, acull alguns dels menors desemparats que durant l’últim mes van pernoctar –en alguns casos durant setmanes– en diverses comissaries dels Mossos, sobretot de Barcelona, i, en particular, de l’Eixample  i de Ciutat Vella.

L’arribada de menors es va disparar durant el mes de setembre i va col·lapsar la capacitat d’absorció dels centres de la DGAIA, que es van amuntegar a les sales d’espera de les comissaries, completament abandonats per les administracions (un presumpte "maltractament" institucional que ja investiga la Fiscalia). La nit del 26 al 27 de setembre es van comptabilitzar una seixantena de nois 'vivint’ en seus policials de Barcelona. L’endemà, Generalitat i Ajuntament de Barcelona van activar un pla d’urgència, que va incloure una parada als vestidors del pavelló de la Mar Bella per dutxar-se i rebre roba neta i atenció mèdica. Després es van distribuir en diversos centres habilitats d’emergència. Com el del Masnou, que atén 94 menors acabats d’arribar pendents de ser enviats al seu centre definitiu d’acollida. Una situació que afegeix complexitat a la convivència entre nois i educadors. 

Al llarg d’aquest 2018, han arribat a Catalunya 2.413 menors desemparats. Durant tot el 2017 van ser 1.489. I en el 2016, 689. L’onada de 'menes’ es va disparar al setembre, quan es van comptabilitzar 442 nois. Una tendència que s’ha mantingut a l’octubre. La DGAIA ha obert, d’emergència, dos centres a Barcelona, tres a la corona metropolitana i un a Girona. Preveu, a més, habilitar-ne dos més, a Lleida i Tarragona.

Cas de sarna a la comissaria de Ciutat Vella

Notícies relacionades

Els menors, segons diuen fonts de la DGAIA, ja no dormen "més d’una nit a les comissaries". Abans de 24 hores, són assignats a un centre. No obstant, cada nit hi continua havent nois pernoctant a les sales d’espera. Aquesta última nit han sigut set a Ciutat Vella. Un d’ells, segons han detectat els agents, patia una possible erupció de sarna, que ha confirmat el centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) de Peracamps. El diagnòstic ha obligat a enviar els sis que havien conviscut amb el malalt al mateix centre sanitari. L’afectat i els seus companys ja estan sota tractament. De la sala d’espera penja un cartell que diu "pendent de desinfecció" i, després de diverses setmanes, la d’aquest dimecres serà la primera nit que no dormirà cap 'mena' a Ciutat Vella. 

Cartell que prohibeix entrar a la sala d’espera de la comissaria de Ciutat Vella aquest dimecres / GUILLEM SÀNCHEZ 

Malgrat els rumors, aquest és el primer cas de sarna que es confirma en 'menes’ dels que dormen en comissaries. I, malgrat l’alarma que suscita la malaltia, es tracta d’un paràsit que es detecta de forma episòdica també a Catalunya. Existeix un tractament altament efectiu per combatre'l en poques hores consistent en una pomada de principi actiu similar al del xampú dels polls.