DE TITULARITAT PÚBLICA

Familiars denuncien falta de menjar a la residència d'avis Bon Pastor

Es queixen que l'alimentació és escassa i de baixa qualitat, i també del dèficit de personal i material

"Per a nosaltres això és maltractament, no fa falta pegar una persona per maltractar-la", asseguren els familiars

zentauroepp45380529 barcelona 06 10 2018 familiares de los usuarios de la reside181009173746

zentauroepp45380529 barcelona 06 10 2018 familiares de los usuarios de la reside181009173746 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A la residència assistida per a gent gran del Bon Pastor, de titularitat pública, un total de 12 avis es van quedar sense menjar el segon plat del menú del migdia el 22 de setembre. No n’hi havia per a tothom i una dotzena de residents va haver de conformar-se amb pernil dolç i formatge. Però l’emprenyament descomunal dels familiars va esclatar dos dies després, a la Mercè, quan el cuiner del centre va preparar per menjar un triturat de ceba i patata bullida perquè no tenia ni carn ni peix. Fins a 28 famílies van denunciar l’ocorregut.

Segons els familiars, el menjar sol ser escàs i de baixa qualitat en aquesta residència que pertany en un 60% a la Generalitat i en un 40% a l’Ajuntament de Barcelona. "Els nostres avis han arribat a estar cinc dies seguits menjant ous. Algun dia, pizza cremada. El que mai ens havia passat és que no hi hagués menjar. El dia de la Mercè va ser la gota que va fer vessar el vas", explica laToñi, representant de les famílies. "Per a nosaltres això és maltractament, no fa falta pegar una persona per maltractar-la", afirma amb fermesa.

LaTeresa va sovint a la residència Bon Pastor a visitar el seu cosí, de 81 anys. "De vegades menja rodanxes de bacallà petites i plenes d’espines. Peix ressec...". També es queixa la Beatriz, el pare, de 91 anys, de la qual també és resident. "Estic indignada perquè, entre altres coses, els plats del menú no són els que després els donen. Per exemple, el menú diu que hi ha llenties estofades i a l’hora de la veritat li donen fècula de patata".

Fotos dels menjars a la residència d’avis Bon Pastor. / EL PERIÓDICO

Falta de material i personal

A la residència assistida per a gent gran del Bon Pastor hi ha 92 residents i 28 avis més que són usuaris del seu centre de dia. Segons el relat dels familiars, els problemes no es limiten només al menjar. "En una ocasió es va espatllar l’assecadora, no hi havia tovalloles i, després de dutxar els avis, els van eixugar amb llençols. De vegades falta material", assegura la Toñi. La "falta de personal" per "baixes que no es cobreixen", diuen les famílies, contribueixen que el servei sigui millorable, sobretot els caps de setmana. 

Fonts de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies reconeixen que el servei de cuina no va ser l’adequat a la residència del Bon Pastor durant la Mercè, fet pel qual es va contractar una cuinera nova. "Arran d’això hi ha una persona cada dia que vetlla perquè s’utilitzin els ingredients correctes durant l’elaboració", afirmen.

A més, la conselleria explica que des de finals del mes de setembre les famílies poden participar en les comissions de menús de cada mes i que el departament va fer una inspecció el dia 2 d’octubre per assegurar-se del bon funcionament. Quant a les ràtios de treballadors, aquestes "són les fixades a la cartera de serveis socials", esgrimeix. Aquest diari ha provat de posar-se en contacte amb la directora de la residència Bon Pastor, però ha declinat fer declaracions.

Problemes que venen de temps enrere

Els problemes en aquesta residència d’avis van començar fa dos anys, com va explicar llavors EL PERIÓDICO, quan els familiars d’aquest centre i de quatre més (Mossèn Vidal i Aunós, Bertran i Oriola, Alchemika i El Molí, tots de titularitat pública) van denunciar el deteriorament de les instal·lacions i la falta de personal amb motiu de l’entrada d’una nova gestora del centre: l’UTE formada per Ingesan-Asproseat i la companyia OHL. Allà van començar els problemes en aquesta residència.

L’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya va retardar l’entrada d’una nova gestora i per fi, l’1 de juliol passat, amb caràcter d’emergència, va entrar una nova empresa de manera temporal, la Fundació Salut i Comunitat, la qual, per a disgust de les famílies, està actualment concursant per quedar-se cinc anys més. La situació, lluny de millorar, ha arribat a un punt crític. Ho explica també elRaúl, la mare del qual, amb un alzheimer avançat, és usuària del centre de dia de la residència Bon Pastor.

Notícies relacionades

"La meva mare pren tots els menjars, menys el sopar. I el problema és que les persones com ella, amb un grau 3 de discapacitat, no es poden queixar", denúncia el Raúl. "Jo m’adono que a l’arribar a casa a les nits té més gana del normal". Els constants canvis de personal, explica, fomenten el descontrol al desconèixer la dinàmica del centre. Un altre exemple d’això: "A la meva mare a la residència la dutxen una vegada a la setmana. Alguna vegada li han posat la mateixa roba que portava, fins i tot la roba interior utilitzada", explica el Raúl.

Per tot això, el 6 d’octubre, les famílies van fer una manifestació de protesta a les portes de la residència. Més de 30 presentaran pròximament una denúncia conjunta a la Fiscalia.