GUERRA A LES PSEUDOTERÀPIES

Els metges exigeixen a Sanitat un pla nacional contra les pseudociències

Les escoles oficials alerten sobre les pràctiques «fraudulentes, enganyoses i contràries a la medicina científica»

tecnicomadrid43452077 bog06  toronto  canad    22 05 2018   fotograf a cedida por

tecnicomadrid43452077 bog06 toronto canad 22 05 2018 fotograf a cedida por

1
Es llegeix en minuts
O. P.

Alarmats pels recents casos de víctimes de pseudociències i pseudoteràpies, les escoles oficials de metges demanen al ministeri de Sanitat que es pronunciïn expressament sobre aquest tipus d’activitats “enganyoses, fraudulentes i contràries a la ciència” i exigeixen l’elaboració d’un pla nacional en contra amb independència de qui les ofereixi: metges, altres sanitaris, xarlatans o intrusos.

El Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) reitera el “seu més absolut rebuig” d’aquestes pràctiques, que són “contràries a la veritable ciència, la professió mèdica i els valors de la medicina. La corporació professional mèdica en el seu conjunt és al costat de les víctimes de les pseudoteràpies i amb les seves famílies”, explica l’organisme en una nota enviada als mitjans de comunicació. Precisament, el CGCOM va crear al marçl’Observatori contra les pseudoenciecias, l’intrusisme i les sectes sanitàries

Un risc real

Les escoles oficials de metges insisteixen en els riscos que comporten les pseudoteràpies perquè en molts casos els pacients abandonen el seu tractament hospitalari o mèdic per posar-se en mans de xarlatans de la salut que ofereixen pràctiques que no han demostrat valor curatiu. Els efectes secundaris no només es donen en la salut del pacient sinó que recauen sobre la família, que pateix danys econòmics, socials i morals. La nota del GGCOM no anomena cap disciplina en concret, però, evidentment, es refereix a les (mal anomenades) medicines orientals, coreana, alternatives, quàntiques, naturistes, ortomoleculares i homeopàtiques.

Notícies relacionades

El CGCOM demana al departament que dirigeix María Luisa Carcedo “un pronunciament exprés i immediat” sobre un problema que afecta cada vegada més gent. I estén la petició als responsables de Sanitat de totes les comunitats autònomes. Segons el CGCOM la venda de productes, remeis o tècniques amb suposats efectes curatius constitueixen un frau i han de ser denunciats.

La contundent declaració de les escoles oficials de metges pretén evitar que tornin a ocórrer casos com el de la dona d’Hondarribia (Guipúscoa) que va morir l’estiu passat als 55 anys víctima d’un càncer de còlon. Cristina Beraza va abandonar la quimioteràpia i va decidir no saber res dels metges després de posar-se en mans d’un (caríssim) naturista, que li va dir que el càncer estava només en la seva imaginació.

Temes:

Médicos