Notícies falses

El CAC exigeix retirar de Youtube 14 vídeos que proposen cures del càncer

Un informe de l'organisme regulador detecta que el 74% de recerques sobre tractaments de la malaltia són 'fake news'

zentauroepp32543632 reconocimiento de voz  2   reconocimiento facial y de voz y 170412185500

zentauroepp32543632 reconocimiento de voz 2 reconocimiento facial y de voz y 170412185500

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha exigit aquest divendres la retirada de 14 vídeos de Youtube que proposen cures del càncer sense base científica i desacrediten els tractaments dels professionals de la medicina, especialment la quimioteràpia, després d’analitzar 50 vídeos en un informe sobre la desinformació relacionada amb la malaltia i concloure que el 74% de les recerques són 'fake news'.

L’ha presentat en roda de premsa aquest matí el president del CAC, Roger Loppacher, acompanyat per la secretària general de la Conselleria de Salut, Laura Pelay –que exerceix les competències administratives de la consellera Alba Vergés durant el seu permís de maternitat–, i el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, que han insistit en la cooperació entre organismes per fer front a l’increment de la notícies falses a la xarxa.

Es tracta del segon estudi sobre 'fake news' a Internet que elabora el CAC, després d’un sobre les notícies de gènere, que es va publicar al març, i on analitza els seus processos de construcció, l’abast de la difusió i el discurs que produeixen.

'Fake news' amb milions de visites

En l’elaboració de l’estudi, el CAC ha seguit els criteris elaborats pel grup d’alt nivell en 'fake news' i desinformació ‘online’ creat per la Comissió Europeu i ha analitzat 50 vídeos dels 38.600 resultats que van aparèixer a partir de la recerca de mètodes de cura del càncer a Youtube.

Loppacher ha explicat que tres de cada quatre vídeos dels 50 analitzats "no fan una aproximació mèdica adequada" i que els 14 vídeos que exigeixen retirar són els que presenten un nombre més gran de visualitzacions, sumant un total de 25 milions de clics i procedents de perfils amb un total de 2,5 milions de subscriptors.

Ha destacat que els vídeos analitzats tenien una "clara intencionalitat comercial" i que es podien dividir en dues categories: els que criticaven els tractaments amb base científica i el que promovien teràpies alternatives infundades, sota el títol de '4 cullerades al dia i el càncer desapareix', 'La llavor que cura el càncer, millor que la quimio' i que proposaven solucions a base de mel, gingebre, fruites tropicals i fins i tot bicarbonat de sodi.

Desconfiança i pèrdua de credibilitat

Els ponents han alertat que aquest tipus de continguts generen desconfiança davant les teràpies mèdiques, sobretot quan tenen una gran quantitat de visualitzacions i arriben a gent que es troba en una situació de vulnerabilitat, i per això advoquen per frenar el seu auge: "No tot s’hi val a la xarxa. Internet s’ha de regular, és inadmissible", ha assegurat Loppacher.

Han demanat responsabilitat a les plataformes de distribució de continguts, treballar conjuntament entre entitats i administracions per donar eines per desenvolupar un esperit crític i han citat als mitjans de comunicació amb els quals cal anar amb compte amb el que publiquen, tot i que han considerat que aquests ja ho estan fent bé.

Notícies relacionades

Jaume Padrós ha remarcat la necessitat de frenar aquests continguts perquè tenen un alt cost d’oportunitat per a les persones malaltes i perquè la gent que els ha practicat en moltes ocasions no s’atreveix a denunciar-ho per vergonya, ja que, ha ressaltat, no són precisament persones amb poca formació o poc accés a la informació.

El CAC, que va iniciar el 2015 actuacions en l’àmbit de la xarxa, ha elaborat fins ara 11 informes sobre pornografia infantil, anorèxia i bulímia, violència masclista, incitació al suïcidi, pedofília, homofòbia i 'fake news', i ha aconseguit la retirada de 42 continguts i actuacions sobre 64.