JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE LLEIDA

«Els pares de la Nadia han jugat amb el sentiment de la gent»

El fiscal manté la petició de sis anys de presó per estafa o apropiació indeguda contra el matrimoni

Els testimonis expliquen que se senten «decebuts» i que van fer donacions de fins a 6.000 euros

ealos36633192 nadia nerea blanco garau  con sus padres  fernando blanco y 180309204350

ealos36633192 nadia nerea blanco garau con sus padres fernando blanco y 180309204350

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Un euro per a la Nadia”.Amb aquest lema va arrencar una campanya per a la recaptació de fons per ajudar la petita Nadia Nerea, que tenia una malaltia considerada minoritària.  Aquest dijous estan compareixent davant del tribunal de l’Audiència de Lleida que jutja per presumpta estafa els pares de la nena, Fernando Blanco i Margatira GarauVeïns de la Seu d’Urgell, Andorra i altres localitats que amb bona fe van fer abundants donacions, fins i tot de 6.000 euros. Més que estafats, han dit, estan “decebuts”. La raó: “Van jugar amb el sentiment de la gent”, ha dit una afectada. El progenitor no només deia que la seva filla moriria si no era operada, sinó que també ell tenia càncer.

Després del visionament de les entrevistes televisives realitzades a Blanco, el fiscal ha mantingut la seva petició de sis anys de presó contra el matrimoni per estafa continuada o per apropiació indeguda. La defensa de Blanco, per la seva banda, sol·licita l’absolució del seu client o, subsidiàriament, un total de dos anys de presó per diversos delictes, que és el temps que l’acusat ha sigut a la presó. El lletrat de Garau reclama l’absolució.

Les persones que van donar diners als pares de la Nadia han explicat la seva experiència. Una de les psicopedagogues que va atendre la petita i que va col·laborar amb la recaptació de fons ha explicat al tribunal que Fernando Blanco li va comentar que “necessitava diners urgents perquè la seva filla es moria i que l’havien d’operar”. No podia negar-se a ajudar-lo. Veure l’estat en el qual estava la nena era suficient. Desenes de guardioles es van repartir per la Seu d’Urgell, Andorra, Berga, Puigcerdà, entre altres poblacions. Es van arribar a recollir milers d’euros que, segons la fiscalia, els pares de la petita van destinar a ús particular i no a tractament mèdic ni a operacions, com han defensat els acusats, a l’estranger.

“¿Qui pot creure’m ara si torno a demanar ajuda per a la nena?”, s’ha preguntat la psicopedagoga al centre de la qual també van donar diners. “Són uns estafadors”, ha dit amb referència als imputats, que s’enfronten als sis anys de presó. Una altra psicopedagoga de la Seu d’Urgell ha relatat: “Vam donar la cara per la Nadia per poder ajudar-la”. Aquesta testimoni ha afirmat que ha sigut difícil gestionar el desengany. “Una nena que celebrava la comunió va donar 100 euros dels seus estalvis per ajudar la Nadia”, ha precisat. Altres persones han anat detallant la quantitat que van entregar als pares de la petita o com s’organitzaven subhastes i tómboles per recaptar fons. Fins i tot l’amo d’un restaurant d’Andorra ha reconegut que va comprar caixes de vi Fernando Blanco perquè “em feia pena la nena”. Un home va admetre també que va donar a la família de la nena 6.000 euros en metàl·lic.

Declaracions poc favorables

Fins i tot la declaració del pèrit proposat per la defensa ha sigut desfavorable per als acusats. El doctor contractat pel pare de la Nadia ha assegurat que existeixen teràpies genètiques, però que són “experimentals” i que, en tot cas, la nena se’n podria beneficiar “potser en un futur”. Totes aquestes tècniques, ha puntualitzat, estan en estudi. També ha afirmat que el risc per a la vida de la nena és per les infeccions que pugui contraure, però ha aclarit que l’estat de la petita és “estable”. Una puntualització: aquest expert no ha visitat la menor en cap moment i es basa en els documents que figuren en la causa.

Notícies relacionades

Una de les poques persones que han ajudat els acusats ha sigut el germà de Margarita Garau, Joan, que ha explicat al tribunal que des que la menor no està en contacte diari amb la seva mare “ha empitjorat”. I és que la dona només pot veure-la dos dies a la setmana i sense dormir amb ella. Aquest testimoni ha especificat que les gestions sobre la malaltia de la Nadia les portava Fernando Blanco. “La família confiava plenament en ell. No se’ns va passar mai pel cap que hi pogués haver una cosa que no estigués bé”, ha concretat.

Tensió a la sala

En la tercera sessió del judici s’han tornat a produir moments de tensió entre l’advocat de Fernando Blanco, David Peña, i el president del tribunal. La situació ha arribat fins i tot a l’extrem que el magistrat ha hagut de suspendre el judici durant cinc minuts. L’espoleta d’aquest incident ha sigut una pregunta del lletrat a un testimoni sobre si tenia un certificat que corroborés que estava casat amb la dona que va ingressar en el compte corrent de l’associació Nadia Nerea. El jutge s’ha enfadat, l’advocat ha contestat i el magistrat, per calmar els ànims, ha suspès la vista durant cinc minuts. Aquestes tibantors entre el defensor de Blanco i el tribunal estan sent constants.