PROTESTA UNIVERSITÀRIA PER L'1 D'OCTUBRE

Un detingut a Lleida per posar contenidors al campus

La vaga convocada pels estudiants es desenvolupa amb normalitat a les universitats catalanes

abertran45283894 bellaterra  01 10 2018 pol tica estudiantes de la universita181001090457

abertran45283894 bellaterra 01 10 2018 pol tica estudiantes de la universita181001090457

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Les universitats catalanes han parat majoritàriament en recolzament de les reivindicacions de l’1 d’octubre. Grups d’activistes estudiantils, convocats pels sindicats agrupats sota el paraigua d’Estudiants per la República, s’han apostat a les principals portes dels campus amb pancartes i repartint fullets, però, en general, a excepció de la Universitat de Lleida, s’ha permès el pas a qui volia anar a classe. La majoria dels alumnes han optat per quedar-se a casa o assistir a les manifestacions convocades per a les 12 del migdia.

Els incidents més greus s’han produït a la Universitat de Lleida, on els Mossos han detingut un estudiant. Grups de piquets han bloquejat de matinada els accessos a la facultat d’Enginyeria Agrònoma amb contenidors que impedien el pas. La policia catalana ha intervingut, ha identificat els autors i n’ha detingut un.

Els activistes han tallat també els accessos al campus i han bloquejat les portes a partir de les 9 del matí i fins a les 11 hores, i deixaven passar als qui volien assistir a classe només cada mitja hora. Segons fonts del centre, només ha sigut possible fer amb normalitat les classes que començaven a les 8 del matí. A partir de les 11 hores, la situació a Lleida s’ha normalitzat a les aules i la protesta s’ha traslladat a la manifestació unitària, convocada davant de la porta del rectorat de la UDL.

A Barcelona, hi ha hagut un tall de trànsit a la Diagonal a càrrec dels estudiants, que després s’han dirigit cap a la plaça Universitat, on començava la manifestació unitària. A la UB, UPC i UAB han notat la presència dels piquets, que també han tallat els accessos al campus de Bellaterra a primera hora del matí, però després la situació s’ha normalitzat i ha transcorregut amb total tranquil·litat.

A l’edifici històric de la UB, a la plaça Universitat, per exemple, un piquet testimonial recordava la convocatòria de vaga i a l’interior de la facultat de Filologia hi havia moltes aules buides. Els alumnes que hi han anat, molts dels quals, estrangers, s’han trobat amb la classe suspesa per l’escassa afluència d’estudiants.

Segons el centre, el seguiment de la vaga ha sigut majoritari a Belles Arts, Educació, Filosofia, Geografia i Història, amb un 80% de mitjana, i, en canvi, hi ha hagut poc o nul seguiment a Biblioteconomia i Documentació, Biologia, Ciències de la Terra, Física, Química, Matemàtiques i Informàtica. 

A la UPF ha sigut on menys s’ha notat l’impacte de la vaga, i malgrat la presència d’alguns piquets, les classes s’han pogut fer amb normalitat, segons el centre. 

A la UPC, al campus de Barcelona, hi ha hagut bloqueig als accessos a l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial a primera hora del matí, i un 30% menys d’activitat a l’Escola Superior d’Arquitectura. A la resta de centres, la normalitat ha sigut la tònica habitual i s’ha fet classe, assenyalen des del rectorat. 

Notícies relacionades

A Tarragona, el seguiment a la Universitat Rovira i Virgili ha sigut del 50%, segons el centre, i “gairebé total” al campus de les Terres de l’Ebre, en una jornada també sense incidents. A Medicina, Turisme i Geografia, s’han fet classes amb normalitat.

A la Universitat de Girona, el seguiment de la vaga ha sigut massiu. Segons fonts del rectorat, un 85% de classes a Ciències, 80% a Infermeria i un 70% a Dret, Lletres i la politècnica.

Temes:

Universitat CDR