Anar al contingut

POLÈMICA PERIODÍSTICA

Arcadi Espada s'enfronta a la redacció de 'El Mundo' pel seu article contra Rufián

L'escriptor anomena «trols» als signants d'una carta contra el seu article i afirma que en les crítiques «s'hi ensuma el falangisme»

EL PERIÓDICO

Arcadi Espada s'enfronta a la redacció de 'El Mundo' pel seu article contra Rufián

Arcadi Espada ha publicat aquest diumenge un article en què carrega amb duresa contra una carta firmada per treballadors de ‘El Mundo’ en la qual es criticava per “homòfob” un article del periodista i escriptor publicat en aquest diari. Fa uns dies, amb referència al duel parlamentari entre Gabriel Rufían i José María Aznar, Espada va escriure: “Aznar es va equivocar. A Rufián cal contestar-li en seu parlamentària dient-li: ‘La polla, mariconàs, ¿com prefereixes menjar-me-la: de cop o per temps?’ mentre un va somrient-se delicadament a la seva cara”. A la carta entregada al director de ‘El Mundo’, Francisco Rosell i firmada per una cinquantena de treballadors del diari, s’afirmava: “Les paraules vulgars, grolleres i homòfobes que dedica al diputat d’ERC Gabriel Rufián no haurien d’haver sigut publicades mai en un mitjà de comunicació. Nosaltres no jutgem les opinions que tingui Arcadi Espada, perquè és molt lliure de pensar com vulgui i exercir el seu dret constitucional a difondre les seves idees, però sí que expressem el nostre rebuig a què el nostre diari hagi sigut utilitzat per aquest columnista per difondre frases homòfobes”.

A l’article publicat diumenge, Espada respon: “Respecte de la llibertat, els fatxes de la meva gran època tenien encunyada una frase inoblidable: ‘Una cosa és la llibertat i una altra el llibertinatge’. Nosaltres, bàsicament llibertins, mai vam poder entendre tan palúdica distinció. És un espectacle memorable veure-la supurar de nou a la carta anònima, a la manera de trols, que pel que sembla recolzen que uns cinquanta treballadors d’aquest diari on et tiro les cartes, i en la quals s’afirma que mai s’hauria d’haver permès la publicació de la meva nota, amb les seves ‘paraules vulgars, grolleres i homòfobes’. Però, en fi, no els negaré jo la llibertat d’expressió, per més que en la seva exigència de prendre mesures –i sobretot en el seu tutejament al director– qualsevol gos entrenat hi ensumi el falangisme. Més em sorprendria que entre aquests signants anònims hi hagués periodistes. Seria un insuportable contrasentit que clamant tot el dia contra les ‘fake news’ haguessin redactat una per justificar la seva reaccionària pulsió heterófoba”.

L’article d’Espada –al qual Rufián va respondre amb un tuit: “De cop, Arcadi”—ha merescut el rebuig del món LGTBI. El col·lectiu Crida LGTBI l’ha portat a la fiscalia de delictes d’odi i discriminació, i la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat va obrir diligències informatives d’ofici al creure que hi ha indicis que l’article pot vulnerar la llei contra l’homofòbia.