Avenç mèdic

Fàrmacs contra el Parkinson serveixen per a dos tipus de càncer de sang

Investigadors de Fundació Josep Carreras contra la leucèmia troben aquesta nova diana terapèutica

Una investigadora de la Universitat de Michigan observa a través del microscopi.

Una investigadora de la Universitat de Michigan observa a través del microscopi. / AP 7 PAUL SANCYA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una investigació de la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia ha descobert que fàrmacs que s’utilitzen actualment en pacients amb Parkinson poden ser també útils per tractar les síndromes mielodisplàsiques i la leucèmia mielomonocítica crònica, dos tipus de càncer de sang greus.

El treball, liderat per Ruth Risueño, investigadora principal de l’Institut d’Investigació Josep Carreras contra la Leucèmia, ho publica avui la revista 'Scientific Reports'.

Les síndromes mielodisplàsiques i la leucèmia mielomonocítica crònica són dos càncers que actualment no compten amb tractaments prou reeixits o exempts d’efectes secundaris greus.

L’equip de Risueño, concretament Antònia Banús-Mulet, ha trobat una nova diana terapèutica per a les dues malalties, el receptor de serotonina, que també és present en la leucèmia mieloide aguda.

La investigació ha permès descobrir que el receptor de la serotonina pot ser inhibit per fàrmacs ja aprovats a Espanya i que actualment són destinats als pacients de Parkinson, fet que, segons els investigadors, podria facilitar fer assajos clínics en un futur pròxim.

La troballa d’aquesta diana terapèutica per a la leucèmia mieloide aguda ja es va forjar per aquest mateix equip de científics ja fa alguns anys.

El treball previ del grup d’investigació ja va identificar que el receptor de la serotonina, una molècula de membrana presenti principalment a les neurones, com un possible objectiu terapèutic per a la leucèmia mieloide aguda.

Durant tot aquest temps, l’equip de Risueño ha estat desenvolupant un possible futur tractament reeixit per als pacients de leucèmia mieloide aguda al costat de Leukos Biotech, una empresa de biotecnologia posada en marxa el 2015 per l’Institut d’Investigació Josep Carreras i la Fundació del tenor.

Assaig clínic

Actualment, Leukos Biotech està duent a terme un assaig clínic en pacients de leucèmia mieloide aguda.

En el seu treball, l’equip va demostrar que el tractament amb aquests medicaments aprovats per a la malaltia del Parkinson en entorns de laboratori preclínics va ser capaç de destruir les cèl·lules canceroses, sense afectar les cèl·lules sanguínies sanes.

Les síndromes mielodisplàsics (MDS per les seves sigles en anglès) i la leucèmia mielomonocítica crònica (CMML per les seves sigles en anglès) són dos càncers de la sang amb una varietat de símptomes i tractaments diferents depenent de la gravetat de la malaltia i les condicions del pacient, però tots dos són de mal pronòstic.

Notícies relacionades

Aquestes malalties es caracteritzen per una evolució variable cap a una leucèmia i una esperança de vida més o menys curta.

En l’actualitat, no hi ha tractaments eficaços i no hi ha un esquema terapèutic ben definit, tot i que en pacients joves es pot plantejar un trasplantament de medul·la òssia, que és l’únic tractament curatiu, tot i que hi pot haver complicacions greus derivades d’infeccions o rebuig de la medul·la òssia trasplantada.

Temes:

Càncer