Estrany cas

Una dona va donar els seus òrgans i va transmetre el càncer a quatre persones

Metges d'Holanda i Alemanya revelen el cas de tres pacients que van morir de càncer associat a la mateixa donant

zentauroepp38082638 surgeon mario alvarez maestro  2l  and his staff perform a r180919094646

zentauroepp38082638 surgeon mario alvarez maestro 2l and his staff perform a r180919094646 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sorpresa entre la comunitat sanitària internacional després de la divulgació d’un estrany cas publicat en la Societat de Trasplantaments dels EUA:  una pacient, després de donar els seus òrgans el 2007, va ocasionar involuntàriament que quatre receptors tinguessin càncer i tres d’ells morissin anys després. A la donant no se li havia detectat la malaltia.

El grup mèdic, conformat per doctors d’Alemanya i Holanda, ha divulgat ara que la dona de 53 anys, que va morir per un infart cerebral, va superar amb èxit els exàmens de rutina, per la qual cosa els seus ronyons, pulmons, fetge i cor van ser trasplantats a altres pacients. Segons la publicació, els fets es van donar sis anys després de les cirurgies.  Dels quatre pacients, tres d’ells van morir per una mateixa raó: càncer de mama amb metàstasi en altres òrgans.

Notícies relacionades

Diverses anàlisis de l’ADN mostraven que les cèl·lules tumorals provenien de la donant. L’organització Eurotrasplant va alertar del cas el gener del 2010.

"Aquest és el primer cas de transmissió del càncer de mama com a conseqüència d’un trasplantament d’òrgans d’una sola pacient afectant quatre receptors”, destaquen els responsables del treball. La pacient patia “micrometàstasi” a cada un dels òrgans donats que van passar inadvertides en els controls a què va ser sotmesa, assenyala l’estudi. Aquests casos, remarquen, no impliquen una fallada del sistema de trasplantaments ni dels controls mèdics.

Temes:

Càncer