El PSC i ERC votaran a favor de la cessió del 30% de les promocions per a pisos socials

La comissió d'Urbanisme debat i vota aquest dimecres la reforma que postula Colau

Els socialistes reclamen una comissió de seguiment de l'aplicació de la norma

fcasals12310455 barcelona 10 02 2010    sociedad     presentacion de una pro180918191237

fcasals12310455 barcelona 10 02 2010 sociedad presentacion de una pro180918191237 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

vuit mesos de les eleccions municipals, el govern d’Ada Colau està a prop d’aconseguir l’aprovació de la que podria ser una de les últimes mesures rellevants del mandat abans que l'arena preelectoral ho centri tot. Es tracta de l’obligació que els promotors que construeixin a Barcelona destinin a vivenda protegida un 30% de les seves construccions. Com es calcula que a la ciutat s’hi edifiquen cada any uns 1.100 pisos, l’ajuntament compta amb aconseguir-ne prop de 300 per curs per ampliar el seu parc de vivenda protegida.

La qüestió serà debatuda i sotmesa a votació aquest dimecres en la comissió d’Urbanisme. El PSC ha anunciat aquest dimarts que votarà a favor i ERC farà el mateix, segons ha pogut saber aquest diari. Són indicadors que el més probable és que la mesura prosperi, però com que els grups poden reservar el seu vot en comissió, podria donar-se el cas que no hi hagi un resultat final fins al ple municipal del divendres 28 de setembre. Si el ple dona llum verda a l’obligació, aquesta encara requerirà l’aprovació final de la subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat. De moment, la CUP va reclamar dilluns que el percentatge que els privats dediquin a vivenda protegida sigui del 60%.

Eufòria i dubtes

La iniciativa va ser aprovada inicialment el juny passat, amb la condició imposada per ERC i el PSC que no s’aplicarà fins a la seva aprovació definitiva. Colau va remarcar llavors que es tractava d’una mesura decisiva per fer front al problema de la vivenda, mentre que entre l’oposició, inclosos els grups que van votar a favor de la mesura, hi ha certs recels sobre si al final el percentatge fixat serà del 30% o inferior. I fins i tot de si s’arribarà a aplicar.

Notícies relacionades

El PSC, que al juny va advertir de la possibilitat que els promotors recorrin a la justícia per rebutjar l’obligació, ha reclamat aquest dimarts, a canvi del seu vot favorable, la creació d’una comissió de seguiment de l’aplicació de la norma. Ho ha demanat el regidor socialista Daniel Mòdol, que ha recordat que el seu grup va demanar no aplicar l’obligació durant l’estiu per evitar una suspensió de llicències que pogués provocar la pèrdua de llocs de treball, entre altres efectes indesitjats.

Mirant a les urnes

La cessió d’un 30% per a vivenda protegida serà obligatòria en els casos d’edificis plurifamiliars, en noves promocions i reformes que incloguin noves vivendes que en total superin els 600 metres quadrats. En quedaran exempts els edificis protegits i en àmbits en els quals ja hi hagi una reserva de vivenda protegida. Els que van comprar un solar entre l’1 de juny del 2016 i la data de la futura aprovació definitiva de la mesura no hauran de destinar el 30% a vivenda protegida: es considera que això seria perjudicar-los pel preu de compra que van pagar. Si l’adquisició es va produir abans de l’1 de gener del 2016 sí que s’ha d’aportar el percentatge, perquè els estudis indiquen que els preus de llavors eren més baixos i no existeix perjudici a la propietat. Si el solar va ser comprat entre l’1 de gener i l’1 de juny del 2016, la cessió haurà de ser del 20% i no del 30%. 

Temes:

Ada Colau