PERFIL

Yusaku Maezawa, el magnat de la moda que ha demanat la lluna

El milionari que es convertirà en el primer turista espacial porta una vida corrent en sentit contrari a les cotilles de la societat japonesa

ealos45083051 japanese billionaire yusaku maezawa speaks after spacex foun180918201140

ealos45083051 japanese billionaire yusaku maezawa speaks after spacex foun180918201140 / Chris Carlson

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’any passat va deixar anar 110 milions de dòlars per un Basquiat que li havia sacsejat la ment i aquest s’ha comprat un viatge a la Lluna perquè l’intrigava quan era petit. Arribar a la infelicitat sent immensament ric ha de ser dur. Yusaku Maezawa és un magnat de la moda, col·leccionista d’art i exbateria d’un grup punk, però res d’això mereix més de dues línies d’enciclopèdia. El primer turista espacial té assegurada la posteritat.

La Lluna sembla la meta idònia per a una vida corrent en sentit contrari a les cotilles de la societat japonesa. Va descriure en una entrevista al 'Times' la seva epifania. Va ser durant un dels viatges diaris amb tren des de la seva casa a la prefectura de Chiba al seu elitista institut a Tòquio. Universitat, vida consagrada als negocis, jornades maratonianes... els raïls metaforitzant el ferri destí... i va decidir que no seria cap altra cara “trista i cansada” en un vagó atapeït en hora punta. Va deixar els estudis i va marxar amb la seva nòvia a Califòrnia per patinar en parcs i amarar-se de la música. 

Va tornar sis mesos després i va formar amb amics un grup punk amb tres discos i un èxit moderat. Més important: des de casa seva va començar a vendre discos, samarretes i una altra mercadotècnia de les seves bandes favorites. D’aquella companyia Start Today (en honor a un disc dels seus admirats Gorilla Biscuits) fundada als 22 anys va germinar el seu imperi actual. Aviat va virar cap a la moda, la seva altra passió. Zozotown, la seva empresa de comerç electrònic, té avui un catàleg 6.300 marques i gairebé un miler d’empleats. Prepara la seva expansió internacional per col·locar-se entre els deu gegants del sector d’aquí una dècada. Fa temps que els rigors de la seva gestió el van aconsellar aparcar la bateria.

"Al meu país pensen que soc estrany"

Maezawa, de 42 anys, va a contra corrent en el discret i grisenc gremi de milionaris japonesos. “Al meu país pensen que soc estrany”, ha confirmat. Vesteix lisèrgiques samarretes, mostra les seves joves nòvies i insisteix en inquietuds personals com la pau mundial, els ingressos mínims universals o la necessitat que tothom arribi al seu potencial en les entrevistes. El 2012 va instaurar jornades laborals de sis hores que atempten contra la tradició nacional anima els seus treballadors que es diverteixin. El seu director financer, Koji Yanagisawa, va presentar l’últim informe anual disfressat de bolet.

Una fortuna de 3.000 milions de dòlars

Notícies relacionades

La fortuna de Maezawa s’acosta als 3.000 milions de dòlars i en els últims anys acostuma a ampliar-la venent les seves cotitzadíssimes accions de Zozotown. És una celebritat al Japó però el món només el va atendre quan va adquirir en una subhasta de Sotheby’s, una pintura de Basquiat per 110 milions de dòlars. Mai abans s’havia pagat tant per una obra pintada als Estats Units. La cèlebre calavera que sembla cridar li havia convulsat, va decidir comprar-la i compartir-la. L’ha cedit a diversos museus i serà exhibida en el que planeja obrir a la seva Chiba natalm, al costat d’obres de Picasso, Alexander Calder o Willem de Kooning.

De Basquiat li va arribar la inspiració per regalar la resta de bitllets de l’excursió espacial a figures de l’arquitectura, pintura, escultura i fotografia. Diu Maezawa que es preguntava quina meravellosa composició hauria creat aquell iconoclasta artista mort abans de la trentena si hagués vist la Lluna de prop. O què haurien fet Andy Warhol, John Lennon o Coco Channel. Sabrem el 2023 si aquesta obra multidisciplinària, batejada com a 'Querida Luna', és bona o no. Ja sabem que serà tan única i original com Maezawa.

Temes:

Elon Musk Tesla