La 'llei antidesnonaments' s'obre pas amb grans dificultats

El Congrés aprovarà tramitar la norma impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)

Els grups avisen que esmenaran algunes de les mesures destinades a impedir els abusos en el lloguer

undefined45091052 madrid 18 09 2018  pol tica  miembros de la pah en el congre180918164253

undefined45091052 madrid 18 09 2018 pol tica miembros de la pah en el congre180918164253 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Nou anys porta lluitant la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) per veure les seves demandes fetes realitat i tot indica que haurà de continuar esperant força temps més, malgrat que aquest dimarts van aconseguir una petita victòria. El Congrés acceptarà tramitar la iniciativa legislativa popular que el PP va tombar el 2013 i va vetar aquest any, i que ara comença la seva etapa gràcies que el Govern del PSOE va aixecar l’impediment. Si bé, s’entreveuen grans dificultats entorn de la norma que pretén posar límit a la‘bombolla’ del lloguer, proposa la dació en pagament retroactiva i mesures contra l’anomenada pobresa energètica, d’acord amb el primer debat parlamentari. De fet, passarà el filtre gràcies a l’abstenció del PNB, el portaveu del qual va fer una intervenció tan crítica que va fer témer durant bona part de la tarda a la PAH que la norma no seguiria endavant.

El PP i Cs hi votaran en contra, el primer grup perquè creu que Mariano Rajoy ja va posar en marxa “solucions” contra els desnonaments i per contenir els alts preus del lloguer, i el segon perquè no comparteix les mesures proposades per la PAH i que Units Podem i altres grups han portat al Congrés. Fins i tot el PSOE va advertir que la “iniciativa és insuficient, ambigua, sense estructura jurídica i amb mesures voluntaristes que necessiten més grau de concreció”.

La negociació pressupostària

Malgrat això, els socialistes hi votaran a favor, dins del compromís al qual han arribat amb el partit de Pablo Iglesias, amb què Pedro Sánchez està en plena negociació perquè recolzi els pressupostos. De fet, la portaveu d’En Comú Podem, Lucía Martín, que va arribar a la política des de la PAH, va avisar el Govern que no recolzaran els comptes del 2019 si el Govern dificulta la tramitació de la norma de la PAH i no dona llum verda a l’anunciada reforma de la llei d’arrendaments, que busca impedir l’increment desmesurat delspreus  a certes ciutats.

Els recels del PNB tenen a veure amb les competències autonòmiques, que segons el partit basc, una norma “dogmàtica i amb tuf centralitzador [...] envaeix”. Els penebistes van avisar que hi votaran en contra en el tràmit final si la situació no es corregeix. ERC, que va reconèixer que la llei conté “contradiccions”, com a grup proponent es va comprometre, igual que els podemistes, a fer els retocs necessaris per respectar les autonomies. Mentre el PDECat va avisar que també defensarà les persones les vivendes de les qualssón ocupades, després que Podem anunciés que recorrerà la ‘llei antiocupacions’ afavorida pel grup català i que ja està en vigor.

Dació en pagament i reallotjaments

La iniciativa de la PAH conté cinc punts essencials. En primer lloc, per lluitar contra la bombolla del lloguer proposa allargar la durada mínima dels contractes de tres a cinc anys i regular els preus a través d’índexs de referència. Són algunes de les reivindicacions de les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena, de les ciutats més afectades per l’alça de preus, entre d’altres motius per les vivendes turístiques.  

En segon lloc, estableix la dació en pagament retroactiva, amb l’objectiu de “salvar” les 700.00 famílies que des del 2008 la banca ha deixat sense casa i amb deute per tota la vida. Així mateix, exigeix que cap desnonament pugui produir-se sense oferir a l’afectat un reallotjament.

Pobresa energètica

Notícies relacionades

En quart lloc, reclama incrementar el parc públic de vivenda social i que les famílies no hagin de destinar més del 30% dels seus ingressos a la vivenda. I, finalment, sol·licita blindar els subministraments de llum, aigua i gas.

“Escoltin la gent, sí que es pot”, va aclamar després d’un discurs emocionat la portaveu d’En Comú Podem. El mateix crit que es va escoltar a la tribuna del Congrés, per part de membres de la PAH, quan aquests van veure que la seva iniciativa era presa en consideració.