Epidèmia a l'Àfrica

L'Ebola ja suma prop de 100 morts al Congo

La reticència d'algunes poblacions a la vacunació i a implementar mesures de resposta segueix augmentat el risc de propagació

zentauroepp44979852 ebola180917092552

zentauroepp44979852 ebola180917092552 / Al-hadji Kudra Maliro

2
Es llegeix en minuts
Efe

El nombre de morts probables com a conseqüència de l’últim brot d’Ebola declarat a la República Democràtica del Congo (RDC) ascendeix a 97, de les quals 66 s’han confirmat com a casos positius, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat d’aquest país africà.

Aquest últim informe, distribuït ahir a la nit i actualitzat a data de dissabte passat, apunta que el total de casos ascendeix a 142, una xifra que es desglossa en 31 de probables i 111 de confirmats.

Des que es va declarar el brot l’1 d’agost la situació general ha anat millorant, segonsl’Organització Mundial de la Salut (OMS)l’Organització Mundial de la Salut, tot i que encara hi ha riscos significatius entorn de la detecció de nous casos.

El ministeri indica que els principals focus de transmissió se situen a Mabalako, Beni i Butembo a la província de Kivu del Nord; àrea afectada pel conflicte i l’estigma social, fet que dificulta les tasques dels serveis sanitaris.

Si bé la majoria de les comunitats han implementat mesures de resposta, com el rastreig diari de contactes ila vacunació, la reticència d’algunes poblacions segueix augmentat el risc de propagació, segons l’OMS.

Els malalts, ocults

És el cas del districte de Ndindi, a la ciutat de Beni, on alguns residents oculten els malalts i es neguen a participar en les campanyes de vacunació, per la qual cosa el Govern ha decidit apostar pel diàleg amb els líders locals.

Altres factors de risc són els nombrosos enterraments sense mesures apropiades de seguretat, en els quals s’encomanen noves persones; així com la detecció de casos en àrees difícils d’arribar-hi i insegures a causa de la presència de grups armats.

En xifres generals, el procés d’inoculació, que es va iniciar el 8 d’agost i que fins ara es compon de 48 cinturons distribuïts a set zones afectades, ha arribat ja unes 9.000 persones, de les quals més de 2.000 són nens.

Aquest últim brot del cep Zaire –la més mortal que existeix–va ser declarat l’1 d’agost i ha afectat les províncies de Kivu Nord i Ituri, dues zones marcades per la violència, fet que dificulta les tasques dels serveis sanitaris.

Segon brot en un any

Es tracta del segon brot declarat aquest any, tan sols vuit dies després que el ministre de Sanitat, Oly Ilunga, proclamés el final de l’anterior a la província de l’Equador (nord-oest); i el pitjor de l’última dècada a la República Democràtica del Congo.

El virus de l’Ebola es transmet a través del contacte directe amb la sang i els fluids corporals contaminats, transmet febre hemorràgica i pot arribar a assolir una taxa de mortalitat del 90% si no és detectat a temps.

Notícies relacionades

La pitjor epidèmia coneguda al món es va declarar el març del 2014, amb primers casos que es remunten al desembre del 2013 a Guinea Conakry, des d’on es va estendre intensament a Sierra Leone i Libèria.

L’OMS va marcar el final d’aquest brot el gener del 2016, després de registrar-se 11.300 morts i més de 28.500 casos, tot i que l’agència de l’ONU creu que aquestes xifres podrien ser conservadores.