PRESTACIÓ CONTRA L'EXCLUSIÓ
Treball només ha concedit 5.000 de les 69.000 rendes ciutadanes sol·licitades
El 73% de les sol·licituds analitzades han estat rebutjades i en segueixen pendents d'estudi prop de 10.000
zentauroepp43608929 pla mig del conseller de treball afers socials i fam lies 180604113106 /
Un any després de l’aprovació de la renda garantida de ciutadania, el Govern només ha aprovat el 7,3% dels expedients nous. Són 5.043 aprovats d’un total de 69.000 sol·licituds. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat aquest divendres en roda de premsa que l’"anormalitat democràtica causada pel155" ha fet impossible avançar al ritme desitjat.
A la llei, aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya, li falta el reglament que permeti el correcte desplegament. S’espera que, després de pactar-ho amb les entitats, els sindicats i els ens municipals, pugui estar a punt abans que acabi l’any. Segons el conseller, la intervenció de la Generalitat per part del Govern va generar una aturada de 10.000 expedients, però la intenció és iniciar el nou any amb el comptador a zero i amb un període màxim de resposta de tres mesos i mig. En un any, ha concretat El Homrani a manera de context, hi ha hagut prop de mig milió de sol·licituds d’informació sobre la prestació.
Ball de xifres
En nombres més o menys rodons, perquè la roda de premsa ha sigut un ball de xifres, del total de 69.000 expedients, se n’han valorat uns 49.000. D’aquests, se n’han aprovat 5.043, se n’han denegat 36.000 i 5.350 persones han desistit. En continuen pendents prop de 19.000, 10.000 dels quals provenen dels mesos d’aplicació de l’article 155.
Sobre les denegacions, entre el 60% i el 70% es deuen bàsicament a dos factors: ultrapassar el mínim d’ingressos mensuals o per incompatibilitats amb les rendes del treball. El conseller ha recordat que la mitjana de la prestació ronda els 800 euros, 200 euros més que l’anterior renda mínima d’inserció.
Respecte al total invertit, el Govern assegura que aquest any es tancarà amb 309 milions d’euros, mentre que el 2016 n’eren 228 milions. La xifra per a aquest any xoca amb la dada que es va oferir el juny passat en una resposta parlamentària, en què es detallava que fins al juny, la quantitat ascendia a només 115 milions.
La visió de les entitats
Des de les entitats, la situació es valora des de l’extrem oposat. El portaveu de la comissió promotora de la renda garantida de ciutadania, Diosdado Toledano, assegura que a moltes persones els ha sigut denegada l’ajuda "per raons injustificades". Sobre l’apel·lació al 155, aquest extreballador de la Seat reconvertit en activista social assegura que el director general d’Economia Social de la Generalitat, Josep Vidal, present en la roda de premsa, els va negar en una reunió celebrada el febrer passat que la intervenció de l’Estat hagués tingut "efectes negatius en la gestió o la resolució dels expedients". Així queda reflectit a l’acta d’aquella trobada.
I sobre la necessitat de tenir un reglament per desplegar la llei, afirma que, davant de l’emergència d’actuar com més aviat millor, el redactat es va fer de tal manera que es pogués desplegar "en un 80% o un 90% sense necessitat de tenir el reglament.
Notícies relacionadesJa en els vuit primers mesos d’entrada en vigor de la (RGC), Treball només havia concedit 1.500 noves prestacions. A això cal afegir-hi que abans de l’estiu, segons les entitats, només s’havien resolt el 5% de les sol·licituds. Càritas va parlar llavors d’"aplicació restrictiva i deficient".
Segons Toledano, el Govern no està complint la llei, que estipula que els diners destinats a aquestes partides no depenen dels pressupostos anuals de la Generalitat, sinó que, per dir-ho de la manera més clara possible, ha d’aconseguir l’import com bonament pugui. La trampa, o això afirma el portaveu de la comissió, és que "van tirant en funció d’una certa quantitat que tenen prèviament preconcedida" amb els comptes anuals.