Víctimes i experts apressen el Govern a accelerar la llei contra la violència en la infantesa

L'Executiu s'ha compromès a remetre-la al Congrés en el segon trimestre del 2019

James Rhodes, després de reunir-se amb Sánchez, reclama més rapidesa: "No és un tema polític, sinó humà"

undefined45025809 madrid  14 09 18  sociedad   james rhodes  pianista  se une 180914120318

undefined45025809 madrid 14 09 18 sociedad james rhodes pianista se une 180914120318 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Les víctimes i els experts, que per fi veuen a l’horitzó la possibilitat que es compleixin les seves demandes i Espanya es converteixi en un país pioner en la protecció, detecció i atenció alsnens que pateixen violacions, no volen que el projecte legal es quedi en un calaix del Congrés, com tants d’altres, per la falta acord. Per això, aquest divendres van unir les seves veus per exigir a l’Executiu de Pedro Sánchez que acceleri al màxim la seva elaboració, a fi que l’anunciada llei de violència contra la infantesa vegi la llum en aquesta legislatura. 

El Consell de Ministres en va estudiar divendres passat el primer esborrany, abans que esclatés el 'cas Montón' i la ministra es veiés forçada a dimitir. La llavors ministra de Sanitat, Carmen Montón, es va comprometre a remetre el projecte a les Corts durant elsegon trimestre del 2019, després d’un ampli període de consultes. I la seva successora, María Luisa Carcedo, ha mostrat el seu recolzament a la norma. 

Però pel pianista James Rhodes i l’activista Vicki Bernadet, víctimes d’abusos sexualsquan eren petits, no és suficient. Tots dos, juntament amb Save the Children, altres oenagés i l’Associació Espanyola de Pediatria, reclamen a Sánchez que doni llum verda a l’avantprojecte de llei com a molt tard al gener, per així donar temps perquè sigui aprovat definitivament abans d’un possible avenç electoral. Rhodes es va reunir recentment amb el president i li va traslladar personalment aquesta petició. El president el va rebre després que el músic publiqués una carta a 'El País’ en què relatava els abusos sexuals que va patir de petit al Regne Unit. 

Sagnats anals

Rhodes va reviure aquest divendres, amb dificultats, visiblement afectat, aquell horror, en una roda de premsa: "Quan era petit vaig patir violacions durant molt de temps i, com altres nens, no en parlava, però en donava mostres, com ara nerviosisme i sagnats. No volia anar al gimnàs, perquè el professor de boxa em violava i no passava res, m’enviaven allà igualment [...] Avui passaria el mateix malgrat les sagnats anals, em tornarien a enviar a l’escola [...] I aquest senyor continua en el meu cap, quan em fico al llit amb la meva nòvia, cada matí quan m’aixeco [...]. Jo no vull estar en aquesta puta cadira d’aquí a dos anys, cinc o deu, necessitem ja aquesta llei". 

Rhodes va apressar els partits a treballar conjuntament: "No és un tema polític, sinó humà i humanitari", va asseverar. La petició no és fútil perquè tot i que hi ha consens entorn de la necessitat d’aprovar la norma, i així ho va mostrar el Congrés l’any passat, en altres matèries on també hi ha un acord genèric, com en la lluita contra la violència masclista, les diferències partidistes llasten els avenços. 

Les fallades del sistema

Notícies relacionades

El director de Save the Children, Andrés Conde, va oferir una fotografia quantitativa del problema. L’any passat es van interposar 4.211 denúncies i aquesta xifra és "només la punta de l’iceberg", ja que, tot i que es calcula que el 70% dels nens acaba revelant la seva situació, només el 15% dels casos es transforma en denúncia i d’aquestes només un 30% arriba a judici. El problema és que l’única prova de càrrec és el testimoni del menor, que no es considera suficient. Aquestes dades demostren, segons la seva opinió, que "el sistema falla estrepitosament". 

Va demostrar això Concepción Sánchez, presidenta de l’Associació de Pediatria, que va denunciar que els metges no tenenprotocolsni un sistema de coordinació que els permeti actuar ràpidament, quan tenen sospites d’algun abús o alguna família acudeix a ells buscant ajuda.