DEBAT A LA UE

Primer pas de l'Eurocambra per regular els drets d'autor a internet

El Parlament Europeu aprova la proposta de reforma per forçar les grans plataformes a pagar als editors per mostrar notícies

zentauroepp44920552 combo  this combination of file pictures created on septembe180912140919

zentauroepp44920552 combo this combination of file pictures created on septembe180912140919 / LIONEL BONAVENTURE

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El Parlament Europeu ha aconseguit el que no va aconseguir fa dos mesos: aprovar la proposta de reforma de la directiva europea sobre drets d’autor. L’aturada estival, i les 252 esmenes introduïdes, han aconseguit modular una complexa proposta, que ha generat durs enfrontaments entre creadors de continguts per una part i defensors de la llibertat a internet i grans plataformes com Google o Facebook. El text ha sigut aprovat finalment amb una folgada majoria de 438 vots a favor, 226 en contra i 39 abstencions.

“És un excel·lent senyal per a la indústria creativa d’Europa”, ha valorat Axel Voss, ponent del text, que minuts abans avisava del dur cop que suposaria per a la indústria europea tombar per segona vegada el seu projecte. És el que va passar a començaments de juliol, quan el seu text va ser rebutjat per només 40 vots, després d’una intensa i dura campanya, amb amenaces incloses, i el bloqueig d’algunes versions de la Viquipèdia en senyal de protesta. Durant el ple, Voss també ha rebut llum verda per obrir negociacions interinstitucionals amb el Consell, cosa que vol dir que encara seran necessaris mesos per dibuixar la nova normativa.

Els articles controvertits

En el fons de la controvèrsia hi ha els articles 11 i 13 del text. El primer proposa que es remuneri als editors de continguts publicats a les xarxes amb el reconeixement específic d’un "dret d’autor d’ús en línia". D’aquesta manera, Google, Microsoft i altres gegants tecnològics haurien de pagar els editors per mostrar fragments de notícies.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’article 13 planteja la creació d’un filtre automàtic per poder bloquejar el contingut que vulneri la protecció del 'copyright’. És a dir, un mecanisme perquè les plataformes en línia com YouTube, GitHub i Instagram instal·lin filtres per evitar que els usuaris carreguin materials amb drets d’autor o busquin llicències per mostrar aquest tipus de continguts.

Ara, el comitè parlamentari responsable haurà de començar a discutir aquesta proposta amb el Consell de la UE, en el qual s'asseuran els 28 estats membres.