Per fi una llei que protegeixi els nens de la violència

031 violencia savethechildren

031 violencia savethechildren / Eva Filgueira for Save the Child

2
Es llegeix en minuts
MIREIA RECASENS. SAVE THE CHILDREN

Sembla que cada vegada queda menys perquè els nens i nenes puguin estar protegits davant totes les formes de violència que pateixen. Aquest divendres, la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón, ha comunicat que l’avantprojecte de llei de protecció integral davant la violència contra la infantesa s’enviarà al Congrés dels Diputats el segon trimestre de l’any que ve.

El cert és que aquesta llei és més necessària que mai, ja que milers de nens i nenes viuen diàriament situacions de maltractament en l’àmbit familiar, abusos sexuals, agressions, assetjament escolar o ciberassetjament. Es tracta d’una realitat poc visible però que necessita solucions urgents, ja que els nens i les nenes pateixen en gran manera els delictes més violents: una de cada dues víctimes d’abús sexual és menor d’edat, un 9% dels nens pateix assetjament escolar, des de començaments d’any ja han mort més de 10 nens per causes violentes a Espanya i 15 han quedat orfes per l’assassinat de les seves mares en mans de les seves parelles o exparelles.

Les dades són estremidores, però tot i així no reflecteixen la crua realitat: la majoria dels casos de violència contra la infantesa no surten a la llum ni arriben mai a la policia. Això succeeix per diversos motius, com la falta de formació adequada dels professionals, que no permet fer una ràpida detecció; un circuit de notificació i atenció molt confús o, en ocasions, els mateixos nens no saben com denunciar aquestes situacions, els fa por, vergonya o de vegades ni tan sols saben que estan sent agredits.

Una llei que els protegeixi és la resposta més contundent que podem donar a la violència contra la infantesa i l’única a l’altura del problema. Un marc normatiu transversal que inclogui mesures de prevenció, detecció, protecció i reparació dels danys, que abordi totes les formes de violència que pateixen els nens i nenes. I això requereix una aposta clara per dur a terme un canvi social a través de la sensibilització, conscienciació i formació a tots els nivells per acabar d’una vegada per totes amb aquesta xacra social.

Notícies relacionades

No podem esperar que passi alguna cosa per actuar, hem de fer-ho abans amb programes de prevenció. Sabem que si s’estableixen els mecanismes de prevenció adequats els casos de violència contra la infantesa es poden reduir significativament. En el cas de l’abús sexual infantil, per exemple, s’ha demostrat que els programes de prevenció permeten reduir a la meitat les possibilitats que un nen o nena pateixi abusos, ja que els nens que participen en aquests programes tenen més coneixement sobre l’abús i sobre com evitar-lo i denunciar-lo.

El pròxim 12 de setembre es complirà un any des que el ple del Congrés acordés instar el Govern espanyol a posar en marxa aquesta llei. Aquest consens polític ha de prevaler ara per fer-ne possible com més aviat millor la tramitació, perquè el temps corre en contra nostre i perquè els nens i nenes ja no poden esperar més.