ACCIDENT NUCLEAR

El Japó reconeix la primera mort d'un treballador que va resultar contaminat a Fukushima

L'home, un tècnic la missió del qual va consistir a mesurar la radiació de la central, va morir per càncer de pulmó

Els dipòsits d’aigua contaminada de Fukushima, divendres passat.

Els dipòsits d’aigua contaminada de Fukushima, divendres passat. / AP

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El Japó ha reconegut per primera vegada que un treballador de Fukushima va morir a causa de la radiació i ha obert el camí d’una cadena de reclamacions dels que van arriscar les seves vides per reparar la central nuclear. El Ministeri de Salut, Treball i Benestar ha sentenciat que la seva família rebi una compensació econòmica.

L’home, el nom del qual no ha transcendit, estava en la cinquantena quan va morir l’any passat per un càncer de pulmó. La premsa japonesa ha revelat que va treballar des de 1980 en centrals nuclears de tot el país i que va estardestinat a Fukushima almenys dues vegades des que un tsunami la va escombrar el 2011 i va provocar el desastre més gran des de Txernòbil. El treballador, diagnosticat de càncer el 2016, havia rebut la missió de mesurar els nivells de radiació en el moment més cru de la crisi. Allà va rebre 195 milisieverts, ha revelat el ministeri. La Comissió Internacional de Protecció Radiològica desaconsella nivells superiors a 20 milisieverts i per sobre de 100 augmenta considerablement el risc cancerigen.

El Govern havia concedit compensacions econòmiques a quatre treballadors per leucèmia i càncer de tiroide, però aquesta és la primera vegada que la destina a un mort. El grapat de morts per radiació són, en tot cas, una menudesa comparades amb les 18.500 que va causar el tsunami.

 

17 reclamacions

El diari Asahi Shimbun afirma que 17 treballadors ja han sol·licitat compensacions. Cinc han sigut rebutjades, cinc més estan pendents de resolució i dues han sigut retirades. És previsible que els expedients es multipliquin en el futur perquè 5.000 treballadors segueixen a les entranyes de la central i les tasques de neteja radioactiva han encadenat accidents i fugues. Darrere hi ha l’elèctrica Tepco, acusada de menysprear les mesures de seguretat abans de l’accident i d’incompetència sostinguda després.

Els robots enviats als reactors perjudicats van registrar nivells de radioactivitat de 530 milisieverts per hora l’any passat, els més alts des de l’accident. Aquests nivells, incompatibles amb la vida humana i descrits com a “inimaginables” pels experts, evidencien la complexitat de bregar amb Fukushima. El full de ruta en contempla el

desmantellament d’aquí a 40 anys, però la concatenació de revessos suggereix que el pla és massa optimista.

Aigua contaminada

Els problemes actuals se centren en les ingents quantitats d’aigua contaminada que genera la central per la necessitat de refredar els reactors. Un sistema de filtrat elimina els elements radioactius, però no pot amb el triti, un isòtop d’hidrogen. Aquesta aigua contaminada ocupa ja 900 tancs enormes. Es calcula que el 2020

faltarà espai i encara no se sap què fer-ne. 

Notícies relacionades

El Japó no es treu de sobre l’amenaça nuclear. La central de Tomari es va mantenir aquesta setmana durant 10 hores amb generadors d’emergència després que un potent sisme a l’illa septentrional de Hokkaido tallés el subministrament elèctric. La central està tancada des de la tragèdia de Fukushima, però necessita electricitat per mantenir fredes les barres de combustible.