INFORME ESPECIAL

El Consell d'Europa demana a Espanya que millori la formació de policies en immigració

L'organisme recomana "una estratègia coherent per a la integració dels immigrants"

zentauroepp44908777 graf6336 tarifa  c diz  05 09 2018   47 personas de origen m180906101431

zentauroepp44908777 graf6336 tarifa c diz 05 09 2018 47 personas de origen m180906101431 / A Carrasco Ragel

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El representant especial del secretari general del Consell d’Europa sobre migracions i refugiats, Tomas Bocek, ha instat aquest dijous Espanya a desenvolupar "una estratègia i un pla d’acció coherents per a la integració dels immigrants". També demana millorar la formació de les forces de seguretat en el principi de no devolució immediata i en la identificació de possibles víctimes de tràfic d’éssers humans.

L’informe anima a continuar la formació de jutges, fiscals i advocats en matèriad’asil segons el Programa Europeu de Formació en Drets Humans per a Professionals del Dret (HELP), sobre els drets dels menors immigrants i els refugiats.

Bocek va mantenir entrevistes amb representants dels Ministeris de l’Interior, Treball i d’Educació, delegats del Govern, comandaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, el Defensor del Poble, alcaldes, fiscals i oenagés.

Les quatre prioritats que va establir Bocek en matèria d’immigració i refugiats per al període 2018-2019 van ser la protecció dels menors, la integració, el seguiment de les recomanacions fetes als Estats i la cooperació internacional.

A l’informe sobre la visita que va fer Bocek a Espanya el mes de març passat, aquest afegeix que el pla ha d’incloure la posada en marxa d’un sistemad’indicadors de la integració, així com l’avaluació de les polítiques que es duguin a terme en aquesta matèria.

En declaracions a Efe, Bocek va assegurar que aquest pla tindria tres eixos principals: la llengua, l’educació i el treball, "que són aplicables per a la integració dels immigrants no només a Espanya, sinó a tot Europa".

Per al representant de l’organització paneuropea, "s’ha fet molt respecte a la llengua i l’escolarització, però en el mercat de treball hi ha molt per fer, tot i que he vist bones pràctiques a Màlaga amb programes de formació realitzats amb les empreses".

Ceuta i Melilla

L’informe incideix en la diferència que hi ha entre els centres d’acolliment de Ceuta i Melilla, i els de la península.

Bocek va visitar els de València, Múrcia, i Madrid, que es troben "en bones condicions, en general", mentre que va qualificar de "diferents" els de les ciutats autònomes per la seva massificació.

Així, va dir que les condicions d’acollida i allotjament de menors no acompanyats i adults a Ceuta i Melilla "contrasten notablement amb les normes aplicades en altres regions del país".

Segons Bocek, el gran repte d’Espanya és combinar a Ceuta i Melilla "la seguretat, és a dir, el dret a protegir el seu territori i les seves fronteres i, alhora, l’obligació bàsica d’accés al dret d’asil".

Un altre repte important per a Espanya i la resta d’Europa és reduir els terminis en la devolució d’immigrants que no compleixen els requisits per a una protecció internacional i "fer-ho de manera ràpida".

L’informe recomana mesures de suport per als menors no acompanyats i protecció en matèria de determinació de l’edat, a més de respectar els drets a ser sentit i a l’assessorament jurídic.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Bocek ja va expressar la seva preocupació durant la visita pel "nombre de nens que viuen als carrers" de Ceuta i Melilla.

A més, recomana adaptar a la Carta Social europea el marc jurídic sobre l’accés als serveis de salut dels immigrants en situació irregular, amb l’objectiu de garantir, sense discriminació, l’accés al conjunt dels serveis necessaris.