40 milions per a les autonomies que atenen més menors estrangers no acompanyats

El Govern central habilita una partida extraordinària que es repartiran sobretot Andalusia i Catalunya

jcarbo43939685 menores inmigrantes180905132645

jcarbo43939685 menores inmigrantes180905132645 / JON NAZCA

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El Govern espanyol habilitarà una partida econòmica de 40 milions d’euros que es destinaran a les comunitats autònomes que atenen un nombre més elevat de menors estrangers no acompanyats (MENA) i que fa mesos que denuncien que els seus centres d’acolliment estan col·lapsats. L’ajuda, anunciada aquest dimecres en el si de la Taula de Coordinació Interautonòmica, se la repartiran fonamentalment Andalusia, Catalunya i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. També es podran beneficiar d’aquesta aportació les comunitats que han registrat un augmentmés gran de menors immigrants des de l’1 de generpassat.

La intenció del Govern central és, a més, obrir un termini de 15 dies perquè altres comunitats, a les quals no han arribat tants MENA, s’ofereixin solidàriament a acollir-ne més.

Notícies relacionades

La reunió de la taula de coordinació es realitza un mes després que diverses autonomies mostressin el seu rebuig d’acollir, voluntàriament, menors que han arribat a Espanya no acompanyats. En aquella ocasió, Andalusia i Catalunya van llançar una crida demanant la solidaritat d’altres territoris, després d’informar que els seus centres d’acolliment de menors estan desbordats. En tot just dos anys, els menors tutelats per les administracions autonòmiques han passat de 3.997 el 2016 a 7.145, a 30 de juny d’aquest any, abans que s’intensifiquessin les arribades a les costes espanyoles.

La devolució dels marroquins

La trobada no ha arribat a valorar la proposta de la Junta d’Andalusia perquè els menors d’origen marroquí siguin tornats al seu país d’origen, apel·lant al reagrupament familiar i en virtut d’un conveni firmat el 2012 entre Espanya i el país africà.  La Comunitat de Madrid s’havia sumat aquest matí a la proposta andalusa, que també recolzaven Ceuta i Melilla.