NOVA CARRERA ESPACIAL

El Japó es prepara per instal·lar el primer ascensor espacial

Un cable connectarà dos microsatèl·lits que es llançaran l'11 de setembre

El projecte, que preveu enllaçar la Terra amb estacions orbitals, abaratirà els transports

ascensor-espacial

ascensor-espacial

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Enginyers espacials japonesos es disposen a realitzar el primer assaig real d’un futur 'ascensor espacial’ que connecti la Terra amb una estació orbital mitjançant un cable de transport.

L’experiment, el primer que es realitzarà a l’espai amb una tecnologia d’aquest tipus, ha sigut dissenyat per un equip format per investigadors de la Universitat de Shizuoka i altres institucions.

S’utilitzaran dos satèl·lits cúbics ultrapetits, que van ser desenvolupats per la Facultat d’Enginyeria de la Universitat de Shizuoka. Cada satèl·lit mesura 10 centímetres de costat, i es farà servir un cable d’acer d’aproximadament 10 metres de llarg per connectar els satèl·lits.

El parell de satèl·lits es llançaran des de l’Estació Espacial Internacional (EEI), i un contenidor que actua com una cabina d’ascensor es mourà en un cable que connecta els satèl·lits utilitzant un motor. Una càmera connectada als satèl·lits registrarà els moviments del contenidor a l’espai.

Els microsatèl·lits seran transportats al complex orbital pel barco de càrrega no tripulat H-IIB-7 japonès, que està programat per al seu llançament des del Centre Espacial Tanegashima l’11 de setembre, juntament amb altres satèl·lits petits.

Tot i que un experiment per estendre un cable a l’espai s’ha dut a terme anteriorment, serà la primera prova per moure un contenidor en un cable a l’espai exterior. Si l’experiment resulta reeixit, servirà com un pas endavant per realitzar ascensors espacials.

Baix cost

Si alguna vegada es fabriqués un ascensor espacial, les persones podrien viatjar a complexos en òrbita sense utilitzar un vehicle de llançament i transportar subministraments a baix cost. Es preveu que una varietat de subministraments, com plafons per a la generació d’energia solar i materials per a recerca i desenvolupament a l’espai, també podrien ser transportats a l’espai, informa el diari nipó 'The Mainichi'.

El contractista principal Obayashi Corp., que participa en l’experiment com a assessor tècnic, també està estudiant un ascensor espacial per si mateix. Sota el concepte de l’empresa, sis mòduls de forma ovalada, cada un de 18 metres de llarg i 7,2 metres de diàmetre amb una capacitat de 30 persones, constituiran un ascensor espacial. S’utilitzarà un cable que connecta una plataforma que s’instal·larà al mar amb una estació espacial a uns 36.000 quilòmetres d’altitud. L’elevador es mourà cap a dalt i cap a baix utilitzant una politja de motor elèctric.

Els investigadors esperen que un ascensor espacial pugui accelerar fins a 200 quilòmetres per hora i arribar a una estació espacial vuit dies després de la sortida de la Terra. La longitud total d’un cable que s’utilitzarà per al vehicle serà de 96.000 quilòmetres. S’espera que el cost del transport sigui de diverses desenes de milers de iens per quilogram de càrrega, aproximadament una centena part del cost del transbordador espacial.

Notícies relacionades

"En teoria, un ascensor espacial és altament plausible. Els viatges espacials poden convertir-se en una cosa popular en el futur", va dir Yoji Ishikawa, de 63 anys, qui dirigeix l’equip de recerca.

No obstant, diversos desafiaments esperen els investigadors, abans que puguin fer que els elevadors còsmics es facin realitat, i l’èxit en el desenvolupament d’un cable d’alta resistència és un factor clau. Els esmentats cables han de ser resistents alsrajos còsmics d’alta energia. El nanotub de carboni és un candidat fort per als materials que componen els cables. Altres tasques inclouen esbrinar com transmetre electricitat des de la Terra a l’espai i com evitar que els rebutjos espacials i els meteorits xoquin amb els elevadors espacials. 

Temes:

Japó