prohibides des d'aquest dissabte

L'adeu de les bombetes halògenes permetrà un estalvi del 15% de la factura, segons la UE

La Comissió Europea assegura que amb la irrupció de la il·luminació led s'aconseguirà el 2020 un estalvi d'electricitat equivalent al consum anual d'11 milions de llars i una reducció del rebut de la llum d'un 15%

bombillas-halgenas / periodico

3
Es llegeix en minuts
Arnau Soto

Ha arribat el moment que les bombetes halògenes  passin a aquest armari de la història en el qual reposen els rodets de fotos, les màquines d’escriure i altres artefactes que es van anar apagant també amb les noves tecnologies. En aquest cas, no obstant, les halògenes cauran en desús no per llei de vida, sinó per la força, ja que la Unió Europea ha fixat la seva prohibició a partir d’aquest dissabte, 1 de setembre per una qüestió mediambiental i d’estalvi energètic. Arriba el moment de les bombetes led, que segons Brussel·les permetran estalviar el 15% de la factura elèctrica.

En els últims mesos ja s’havia vetat la fabricació dels dispositius halògens, però la directiva europea fixa per ara la prohibició de la comercialització i la introducció progressiva de la tecnologia led.

Segonsl’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), l’augment en les vendes de les bombetes led arran de la desaparició de les halògenesprovocarà una baixada de preus.

El protocol de Kyoto

Aquesta mesura que fulmina les halògenes és una continuació de l’estratègia fixada en el protocol de Kyoto, que va establir una sèrie de mesures per pal·liar les emissions de gasos que produeixen l’efecte d’hivernacle amb l’objectiu d’aconseguir una il·luminació més eficient i sostenible.

Segons un estudi dut a terme per l’empresa d’il·luminació Ledvance, el 67% dels consumidors van sentir alguna cosa sobre la normativa, però desconeixien quines eren les conseqüències d’una mesura que va començar progressivament l’any 2009 per posar fi a les fonts de llum ineficients.

A part de la durabilitat, l’estalvi energètic és un dels principals avantatges de les bombetes led, ja que consumeixen un 90% menys que les halògenes. Els llums d’aquest material donen la mateixa quantitat d’electricitat, però consumint una dècima part de l’energia, per la qual cosa són fins a 10 vegades més eficients que l’antiga bombeta incandescent.

Aquest tipus de tecnologia ofereix, a més, millores en la qualitat de la llum i en un altre tipus d’aplicacions addicionals, com el fet que es puguin apagar totes soles amb llum natural. També es poden utilitzar com a reemplaçaments directes de les antigues bombetes, la qual cosa facilita a l’usuari final aquest treball de substitució.

Bombetes halògenes. / Arxiu

Models afectats

La normativa actual que entrarà aquest 1 de setembre afecta totes les bombetes halògenes omnidireccionals de casquet gruixut –E27– i fi –E14–, la bombeta de tota la vida. A més, hi estan incloses algunes bombetes no direccionals amb casquets G4 i GY6.35. Això sí, totes les bombetes halògenes destinades als cotxes quedaran fora de la prohibició.

Però: ¿Per què se substituiran? El que permet aquest recanvi tecnològic és la irrupció dels leds. Tot i que ens podem remuntar a 1907, quan Henry Joseph Round va crear el primer díode semiconductor per accident enmig d’un experiment amb vidres de germani, el cert és que els leds van aparèixer el 1960, però tenien una potència mínima.

El 1993, el primer led totalment blau i el 1998, el blanc, van fer que a partir del 2002 els díodes emissors de llum (Light-emitting diode) comencessin la seva particular conquesta del mercat lluminós.

Eliminació progressiva

Aquesta mesura d’eliminació de les bombetes halògenes té com a finalitat anar acabant de manera progressiva amb aquelles fonts d’energia considerades com a menys eficients, amb l’objectiu de reduir les emissions contaminants i fomentar l’estalvi energètic.

El 2012 van ser ja les bombetes incandescents les que van quedar eliminades de la venda, mentre que el 2016 els va tocar el torn als focus halògens i, a partir d’aquest dissabte, serà l’hora de les bombetes halògenes. 

Política efectiva

Notícies relacionades

En l’actualitat hi ha certa evidència a favor que les normatives mediambientals poden augmentar l’eficiència, la innovació i la competitivitat de les empreses. En aquest cas, sembla clar que la transició cap a la tecnologia led comportarà un estalvi als ciutadans de la Unió.

La Comissió Europea assegura que el 2020 s’aconseguirà un estalvi d’electricitat equivalent al consum anual d’11 milions de llars i una reducció del rebut de la llum d’un 15%.