Espècie urticant

Alerta per grans meduses del Maresme a Cubelles

L'espècie, 'Rhizostoma pulmo', pot tenir efectes urticants sense que hi hagi contacte

Una medusa en la Barceloneta.

Una medusa en la Barceloneta. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Catalana de l’Aigua  (ACA) ha fet una crida a la precaució en vista de l’elevada presència de meduses de l’espècie ‘Rhizostoma pulmo’ en un ampli sector de la costa central, des delMaresme fins a Cubelles. 

Tècnics de l’ACA, dels ajuntaments de la costa central i de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han detectat la presència d’aquest tipus de medusa, que pot tenir efectes urticants, raó per la qual s’ha decidit hissar la bandera groga a les platges en avís de precaució.  Les platges de Barcelona la van hissar aquest cap de setmana al detectar la seva presència.

Típica del Mediterrani

La ‘Rhizostoma pulmo’  és un tipus de medusa típica del Mediterrani. Es tracta d’una espècie de gran mida i els seus tentacles en situacions d’estrès (moviment de l’aigua, altes temperatures, poca profunditat, onatge...) poden desprendre una substància gelatinosa que conté cèl·lules urticants que queden suspeses a l’aigua i que poden afectar els banyistes que hi hagi a prop, tot i que la medusa no els hagi tocat.

Notícies relacionades

El diàmetre de la seva ombrel·la pot arribar als 40 centímetres. És acampanada de color blanc blavós i amb un rivet de color violeta. No presenta tentacles marginals, però sí vuit braços orals gruixuts de color blanc blavós, fusionats i sense ramificacions. En aquestes dates de l’estiu la medusa es troba en la fase adulta i arriba a les seves dimensions màximes. Solen estar acompanyades per crancs.

Des de l’ACA desaconsellen retirar les meduses de l’aigua o que es manipulin a la sorra, ja que això pot motivar que s’incrementi la capacitat urticant en fragmentar i dispersar els tentacles que contenen les cèl·lules urticants.