ALTES TEMPERATURES

La calor no dona treva

Catalunya continuarà amb avís de perill alt per calor aquest dilluns, segons Meteocat, i les temperatures es mantindran altes fins dimecres

La matinada d'aquest dissabte a Barcelona va ser la més calorosa en 15 anys, i es preveu que la mínima segueixi en 29º diumenge

zentauroepp44494542 barcelona 30 07 2018  verano   ola de calor  fuentes de la a180804121018

zentauroepp44494542 barcelona 30 07 2018 verano ola de calor fuentes de la a180804121018

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nits asfixiants, tècnicament tropicals, rècords de temperatura (de màximes, de mínimes nocturnes, n’hi ha de tot), un parell de morts... l’onada de calor que ha arribat amb l’agost seguirà aquest diumenge i, segons les agències meteorològiques, tot i que les temperatures començaran un descens progressiu després d’aquest cap de setmana continuaran sent mereixedores d’alertes i precaucions fins dimecres. 

Segons les previsions a mitjà termini de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Barcelona no baixarà de màximes per sobre dels 30 graus i mínimes nocturnes d’almenys 25 graus fins dijous. L’agència estatal també preveu que Girona, per exemple, passi de 33 graus de màxima i 22 de mínima dimecres a 30 i 20 dijous, i que Lleida vegi com la màxima quedi per sota dels 30 graus aquest mateix dijous. Segons les previsions del Meteocat a tres dies vista, aquest dillunsles temperatures seran lleugerament més baixes a Catalunya, però l’ambient, en general, continuarà sent molt càlid. Hi haurà màximes de 38º i l’estació meteorològica catalana manté l’avís de perill alt per calor a tot Catalunya excepte al Pirineu. Amb l’horitzó de dimecres vinent, el Meteocat vaticina una “lenta normalització” que es consolidarà amb les precipitacions que es generalitzaran a partir d’aquell dia.

En el conjunt d’Espanya un total de 37 províncies estaran aquest diumenge 5 d’agost en risc per altes temperatures, i fins a 45, encara, el dilluns, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), amb temperatures significativament altes a gran part de la península, les Balears i Gran Canària, especialment al quadrant sud-oest peninsular, litoral de Catalunya i sud de Galícia. Per a aquest diumenge destaquen els 43 graus de màxima que s’assoliran a Badajoz, i els 41 de Càceres i Còrdova, sense descartar punts encara més sufocants, com aquest dissabte quan es va arribar als 46º a localitats de Portugal i Huelva.

Al territori català, l’onada de calor ha registrat aquest dissabte al matí el seu punt àlgid amb mínimes de 30º a l’Empordà i el Barcelonès i màximes aquesta tarda superiors als 41º a l’interior de l’Ebre i del Camp de Tarragona. Barcelona, en concret, va viure la nit més calorosa en 15 anys la matinada d’aquest dissabte: 27,2º i la previsió és que aquest diumenge sigui de 29º. A l’aeroport del Prat l’estació de l’Aemet ha batut l’antic registre històric de temperatura mínima elevada, que fins ara era de 26,8 ºC corresponent als anys 2012, 2006 i a ahir divendres. Aquest dissabte la temperatura mínima no ha baixat dels 27,3º. O sigui, un rècord històric d’aquesta sèrie iniciada el 1924.

Notícies relacionades

Així ha sigut en nombrosos punts, com detallael Meteocat, l’estació del qual, a Ciutat Vella, ha tornat a batre el rècord d’aquesta setmana. Aquesta matinada el termòmetre no ha baixat de 29,4º, rècord absolut d’aquest observatori de 12 anys de vida. De les 143 estacions automàtiques que controla el Meteocat, 14, situades al litoral o el prelitoral, han batut el seu rècord històric de màximes, com les d’Aldover (40,7º), Sant Sadurní d’Anoia (40,78º), Cabanes (40,3º), la Zona Universitària de Barcelona (39,8º) i Riudoms (39,5º).

 I aquest diumenge les altes temperatures no seran gaire diferents.

Temes:

Calor