ESTUDI PUBLICAT A 'PLOS MEDICINE'

La calor causa cada vegada menys morts a Espanya

Malgrat l'augment de les temperatures, els ciutadans han anat reduint la seva vulnerabilitat, segons ISGlobal

El progrés socioeconòmic del país i la popularització de l'aire condicionat expliquen la tendència

La calor causa cada vegada menys morts a Espanya

CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Malgrat que el canvi climàtic és una preocupant realitat i, en contra de totes les prediccions, a Espanya moren cada vegada menys persones per onades de calor. La població espanyola s’ha anat adaptant per reduir la seva vulnerabilitat al gradual augment de les temperatures d’estiu, que ha pujat més d’un grau centígrad en període estival des del 1980. Així ho revela un estudi publicat aquest dimarts a la revista 'Plos Medicine' i coordinat perl’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per l’Obra Social La Caixa.

La investigació ha analitzat les temperatures i les defuncions diàries registrades en 47 capitals de província espanyoles als estius compresos entre el 1980 i el 2015. Els resultats revelen l’existència de dues tendències oposades: d’un costat, un augment progressiu de la temperatura estival mitjana a raó de 0,33 graus per dècada i, de l’altre, un decreixement gradual del risc de mortalitat associada a la calor. Els dos factors han suposat una lleu disminució de la mortalitat atribuïble a la calor, de l’ordre de mig punt percentual per dècada.

Progrés socioeconòmic

Notícies relacionades

"El principal factor és el gran progrés socioeconòmic del país", ha explicat a EL PERIÓDICO Hicham Achebak, investigador d’ISGlobal. Els efectes de la calor es combaten ara, principalment, amb aires acondicionats, l’ús dels quals s’ha popularitzat. Però també hi han influït la millora al parc de vivendes, els avenços en els serveis de salut i la realització de campanyes de conscienciació. Així, segons matisa Achebak, "unes societats es poden adaptar i d’altres no" perquè "no sempre hi ha recursos".

La tendència general a la baixa observada tant en mortalitat atribuïble a la calor com en vulnerabilitat davant de temperatures elevades compta amb una gran excepció: les morts per causes respiratòries, que no han deixat d’augmentar des del 1980, sobretot en el cas de les dones. "L’envelliment de la població i l’increment en la incidència de determinades malalties cròniques són algunes de les causes que podrien explicar aquesta tendència", apunta Achebak.