ESPÈCIE INVASORA

¿Com es reconeix una vespa assassina?

Aquest insecte és molt més gran que la vespa autòctona i destaca per ser de color marró en comptes de groc i negre

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La vespa asiàtica, coneguda popularment com a vespa assassina, la picadura de la qual ha causat la mort de dues persones que n’eren al·lèrgiques, s’ha convertit en un dels temes d’actualitat de l’estiu. Però ¿com es reconeix aquest insecte? ¿Com el podem diferenciar de les vespes autòctones?

La primera diferència és la mida. La vespa asiàtica ('Vespa velutina') és molt més gran que la vespa autòctona ('Vespula vulgaris'). Així, mentre que la vespa comuna mesura un centímetre i mig, la vespa asiàtica arriba als tres centímetres i mig. 

A més, el seu color és molt diferent. Mentre que la vespa autòctona destaca per les franges negres i grogues de l’abdomen, l’espècie invasora té el tòrax negre i l’abdomen de color marró, excepte un sol segment que és de color groc ataronjat.

És més fàcil confondre-la amb la vespa carnissera ('Vespa cabro'), una espècia autòctona que té una mida similar. Totes dues mesuren uns tres centímetres i mig. En aquest cas la principal diferència és el color, ja que la vespa té un abdomen de color groc amb taquetes negres.

Notícies relacionades

Actualment, s’ha detectat la presència de vespa asiàtica a Galícia, la comunitat més afectada, així com Catalunya, el País Basc, La Rioja, Astúries, Castella i Lleó i Cantàbria. L’últim territori amb alertes de la seva presència és l’illa de Mallorca.

En si mateixa, la vespa asiàtica no representa per a l’home un perill més gran que la vespa comuna. Les morts per les seves picadures s’han produït en persones que eren al·lèrgiques al verí de les vespes. Tot i que si és cert que, al ser més grans que l’espècia autòctona, injecten més quantitat de verí.