A GRANADA

Juana Rivas es declara innocent: "Creia que la llei emparava una mare que fugia del maltractament"

La dona s'enfronta a una pena de cinc anys de presó per haver-se emportat els fills i haver estat un mes amb ells en parador desconegut

whatsapp-video-2018-07-18-at-092240 / periodico

whatsapp-video-2018-07-18-at-092240
4hincwswt3zamkk9jqvep11100

/

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Granada

Juana Rivas, la dona que s’enfronta a una possible condemna de cinc anys per haver-se emportat els seus fills i haver passat un mes en parador desconegut, s’ha declarat innocent enl’inici del judici  del judici que aquest dimecres ha començat al Jutjat Penal 1 de Granada.

A la seva arribada al jutjat, Rivas ha rebut el recolzament d’una desena de dones. Davant del tribunal, Rivas s’ha declarat innocent i ha assegurat: "Creia que estava emparada per les lleis, que ajudarien una mare que fugia per maltractament".

Rivas afirma que es va escapar "esperant que es resolguessin els seus recursos". "La meva voluntat sempre va ser complir la llei", ha contestat al fiscal. La dona, que sí que ha contestat a la fiscalia, s’ha negat a respondre a les preguntes de l’acusació particular exercida pel seu marit, l’italià Francesco Arcuri.

El jutge ha tallat l’advocat de Rivas quan aquest, en el seu torn, li ha preguntat pel maltractament sofert en mans del seu exmarit. “Això no és judici per maltractament”, li ha dit.

Rivas ha explicat que “no va entregar els nens perquè li van dir els advocats mentre presentaven recursos”. La dona ha insistit que es va deixar guiar pels lletrats:  “Cap em va dir que era delicte, sí, que podia tenir represàlies, tot i que mai vaig pensar que seria presó, parlaven de conseqüències judicials però només pensava en bé dels meus fills”. El jutge li ha retret el seu mal criteri en l’elecció d’advocats: “La pròxima vegada triï millor”.

El judici estava fixat per al 14 de juny, data en què Rivas es va presentar a la seu judicial amb el lletrat Juan de Dios Ramírez, que va renunciar a representar-la i va forçar així la suspensió de la vista en contra del criteri del jutge, Manuel Píñar.

El titular del Jutjat Penal 1 va desestimar els arguments de Ramírez per acceptar la seva renúncia a defensar Juana Rivas, però va haver de suspendre el judici perquè el lletrat va abandonar la sala, fets que el jutge va traslladar al jutjat de guàrdia, al Col·legi d’Advocats de Sevilla i a la Fiscalia.

En concret, Ramírez va traslladar al jutge que, des de feia cinc mesos, no havia participat de les actuacions, que no havia tingut temps de preparar la vista i que, a més, l’acusada confiava la seva defensa a l’advocat José Estanislao López, que no va poder acudir a la vista per assistir-la perquè estava de baixa mèdica.

Un advocat de confiança

Després que le jutge li donés un termini de tres dies perquè designés un advocat de la seva confiança, Rivas va presentar la designació com a lletrat de José Estanislao López, el mateix que volia que l’hagués assistit en el judici i que no va poder acompanyar-la per malaltia, però també de l’advocat Juan Manuel Pérez, del mateix despatx, per si el seu estat de salut li impedia novament defensar-la.

Notícies relacionades

Rivas està acusada d’estar l’estiu del 2017 un mes en parador desconegut amb els seus dos fills per no entregar-los al pare, l’italià Francesco Arcuri, tot i que ella manté que no ha comès cap delicte, per tant, es considera exempta de responsabilitat.

La dona ha justificat en reiterades manifestacions públiques i judicials que va intentar actuar per protegir els seus dos fills d’Arcuri, que va ser condemnat el 2009 per lesionar-la i a qui va denunciar novament per maltractament el juliol del 2016, denúncia pendent de resoldre’s per la justícia italiana, que segueix a més un altre procediment civil per la custòdia dels menors.