ROBATORI A MÀ ARMADA

Atracament a trets en una joieria de Castelldefels

Quatre homes disfressats sembren el pànic al centre comercial Ànec Blau

Un mosso fora de servei ha intentat detenir-los, però han escapat entre trets

castelldefels2 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un mateix succés té tantes versions com persones el viuen. Ja sigui traumàtic o alegre, la intensitat del sentiment sol anar en funció del nivell d’implicació. L’atracament en una joieria, per exemple, com el que han perpetrat aquest dilluns almenys quatre homes en un centre comercial de Castelldefels. La dependenta ha acabat aterrida i no li serà fàcil tornar a la botiga. "¡Tira’t!", diu que li han cridat els atracadors, abansde començar a disparar trets a una porta en vista de l’aparició d’un mosso fora de servei. Els treballadors dels comerços limítrofs s’ho han pres amb més calma, però les seves paraules encara sonen a ensurt quan ja han passat un parell d’hores. Finalment, els que ho han sentit des d’una proximitat relativa han temut el pitjor al sentir els trets: un atac terrorista. Des de casa, al conèixer la notícia, alguns recordaven la sèrie ‘La casa de papel’. Els mateixos fets, diferents pel·lícules.

Tot canviava al centre comercial Ànec Blau pels volts de les 11 del matí. El complex encara es desemmandria del cap de setmana. A la joieria José Luisuna clienta atalaiava el gènere mentre l’única empleada a aquella hora l’assessorava en el que fos necessari. Quatre homes, abillats amb granotes, barrets i ulleres de sol, han irromput en aquest comerç que fa cantonada i han destrossat tres vitrines grans, de les que en donen a l’aparador, i tres més petites de la zona interior de la joieria. Han anat a buscar el més car de la botiga: anells, penjants i pendents. No s’han emportat ni un rellotge. Un d’ells, tal com es pot veure en el vídeo gravat per una dona que era en una botiga de davant, entrava i sortia per comprovar que no hi hagués moros a la costa. En total, el cop no ha arribat a superar els dos minuts. "No és gaire intel·ligent col·locar una joieria al costat d’una de les entrades", afirmava la propietària d’un dels locals.

La joieria, després del robatori / FERRAN SENDRA

La dependenta ha marxat del centre comercial cap a les 14 hores, després de col·laborar una bona estona amb els Mossos. Acompanyada d’un home, mentre ja se n’anava, ha explicat a aquest diari que tot ha sigut molt ràpid i que amb prou feines pot descriure els atracadors. "Ens han dit ‘¡tira’t!’. I ens hem quedat a terra tota l’estona".

L’home de la capa negra

Just en el moment de la fugida, ha aparegut un home amb una capa negra. Molts deixaven volar la imaginació, però l’explicació era més aviat poc ‘marveliana’: es tractava d’un agent dels Mossos d’Esquadra que era a la perruqueria Núria Pascual. Mentre li empolainaven el cabell, algú ha alertat de la situació, i el policia (si ha sigut o no temerari és un debat al marge) no ha dubtat a saltar de la cadira i fer cap al lloc dels fets. Ha forcejat amb un dels lladres, però no ha aconseguit detenir-los. En la fugida han disparat en dues ocasions a la porta automàtica. Han marxat en un cotxe que havien robat dos dies abans. L’han cremat a 700 metres del lloc, en un polígon industrial pròxim al tanatori de Gavà, i han escapat en un altre turisme. Poc després, els Mossos informaven d’una "operació oberta" a l’Hospitalet de Llobregat, on havien sigut detingudes un mínim de dues persones que podrien estar vinculades als fets. Portaven una arma, perruques i barrets. Sospitós. Però a mitja tarda no constava que hi hagués cap relació. En paraules de Mossos: "No tenim cap detingut en relació amb allò de Castelldefels".  

Diversos comerços de l’Ànec Blau consultats per aquest diari coincidien a preguntar-se per què la seguretat privada no va arribar a intervenir durant l’assalt. "Jo els he vist gairebé caminant cap al lloc", deia queixant-se una treballadora. La Patrícia, empleada d’una botiga d’articles esportius, admetia que encara estava nerviosa. A ella el succés l’ha agafat a la cafeteria del costat. Al ser conscient del que estava passant, s’ha posat a cridar per alertar els vigilants. "Primer he pensat que els cops eren tasses que havien caigut, però cada vegada es repetien més i eren més intensos [eren els atracadors colpejant els vidres]. Llavors he començat a veure gent corrent cap a totes direccions, i també aquest home amb la capa de la perruqueria. A l’H&M s’hi han tancat a dins perquè pensaven que era un atac terrorista".

Cabells a mitges

Núria Pascual, propietària de la perruqueria on es tallava els cabells l’agent, ha explicat que el mosso és un client habitual, "un noi d’uns 30 anys encantador". "Ha sortit corrents amb la capa i la pistola mentre la noia que ven dònuts cridava ‘socors’.Després hi hem anat nosaltres i hem atès la clienta de la joieria, una dona d’uns 60 anys que estava plorant i molt nerviosa. Li hem donat aigua. A la treballadora l’he vist molt més sencera". Han deixat diverses senyores amb els cabells a mitges. No era qüestió que tremolés el pols amb les tisores a la mà, així que les han deixat en guaret fins que, una vegada recuperat l’alè, han pogut rematar la feina.

Notícies relacionades

Ana Torres, gerent del centre comercial, ha explicat que mai havia passat res similar en els 10 anys d’història del complex. "A tot estirar, algun furt". Ha detallat que cap de les dues persones que eren dins de la joieria han resultat ferides, tot i que una ambulància s’ha desplaçat al lloc per prestar-los assistència.

Pels volts de les 14.30 hores s’ha obert la zona acordonada. Ha arribat el Manuel, vidrier, que s’ha posat a prendre mesures de les vitrines trencades. "Veig complicat que aquesta gent pugui obrir demà". El centre comercial ha seguit amb la seva vida, amb rebaixes de fins al 70%.

Temes:

Robatoris