A LUGO

Mor un home per la picada d'una vespa 'assassina'

El mort, que era al·lèrgic a aquests insectes, estava efectuant tasques de desbrossament en una finca

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un home de 44 anys va morir aquest dissabte a la tarda a Viveiro (Lugo) per dues picades d’una vespa velutina, segons ha informat el Centre Integrat d’Atenció d’Emergències 112 de Galícia. El mort, que era al·lèrgic a les vespes, estava desbrossant males herbes en una finca de la Rozada quan el va atacar l’insecte, conegut també com a vespa asiàtica i com a vespa 'assassina' no perquè tingui més perill que d’altres per als humans, sinó perquè mata i devora les abelles autòctones.

Els fets van tenir lloc entorn de les sis de la tarda de dissabte i va ser l’acompanyant del mort que va donar la veu als serveis d’emergències. Aquesta persona va alertar que el seu company, que era al·lèrgic a les vespes, es trobava inconscient després de ser picat per una velutina.

Desplaçats al punt, els especialistes d’Urxencias Sanitarias 061 no van poder fer res per la vida de l’home, que va morir al mateix lloc dels fets.

Espècie en expansió

La vespa asiàtica, que està delmant greument les abelles, es va detectar per primera vegada a Espanya en el 2010, procedent de França, i el 2016 va acabar per colonitzar el nord del país. En els últims temps ha arribat també a Catalunya. La setmana passada es va localitzar per primera vegada en el Baix Llobregat, en un contenidor d’escombraries de Vallirana, i aquest divendres els Agents Rurals van confirmar la presènciad’una bresca en el mateix centre de la capital catalana, en un jardí de la Universitat de Barcelona.

Notícies relacionades

Durant l’any 2017, els Agents Rurals ja van detectar l’espècie invasora en quatre noves comarques: el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme, segons dades del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat. 

Aquestes vespes fan entre 2,5 i  3,5 centímetres, segons siguin obreres o reines, i es distingeixen per tenir les potes, la part de l’abdomen i una part del cap de color groc. "L’efecte de la seva picada és el mateix que el d’una vespa tradicional, amb atenció especial als al·lèrgics, als quals els podria produir un fort brot, però la prevenció és la mateixa", afirma l’agent rural Alfred Vázquez.

Temes:

Animals