a l'edifici històric de la UB

La 'vespa assassina' arriba a Barcelona

Localitzat en un jardí de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona el primer niu de vespa asiàtica que mata i devora les abelles autòctones

Una empresa especialitzada té previst retirar el niu aquest divendres a la nit

zentauroepp44296972 barcelona 13 07 2018  barcelona   nido de avispa asesina asi180713193641

zentauroepp44296972 barcelona 13 07 2018 barcelona nido de avispa asesina asi180713193641 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Arnau Soto

Agents Rurals de la Generalitat han localitzat en un jardí interior de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la plaça d’Universitat, el primer niu de vespa asiàtica (Vespa velutina) que es troba a la capital catalana.

La vespa velutina es caraceriza per tenir una mida que oscil·la entre els 2,5 i  3,5 centímetres, segons sigui obrera o reina, i es distingeix per tenir les potes, la part de l’abdomen i una part del cap de color groc. “L’efecte de la seva picada és el mateix que el d’una vespa tradicional, amb atenció especial als al·lèrgics, als quals els podria produir un fort brot, però la prevenció és la mateixa”, ha afirmat Alfred Vázquez, agent rural de l’àrea bàsica de Barcelona.

Amb aquesta localització, Agents Rurals han confirmat que aquesta espècie invasora, coneguda també com a ‘vespa assassina’ perquè mata i devora les abelles autòctones i que també es va localitzar la setmana passada per primera vegada a la comarca del Baix Llobregat, en un contenidor d’escombraries de Vallirana, ja està plenament instal·lada a Catalunya. Segons precisa Alfred Vázquez, “en diferents comarques ja està instal·lada des de fa un temps, però ara podem dir que ha vingut per quedar-se”. El seu apel·latiu d’assassina se l’ha guanyat per la seva condició d’exterminadora de les abelles autòctones, no pel perill que revesteix per a les persones.

L’alerta l’ha donat un treballador de la mateixa universitat que ha notificat als Agents Rurals la presència del niu i aquests s’han desplaçat al lloc, on han comprovat que es tractava d’un niu primari que contenia entre 14 i 20 exemplars d’aquesta espècie invasora.

Els agents han identificat el niu i han posat el cas a l’Ajuntament de Barcelona perquè es faci càrrec de la seva retirada, d’acord amb el protocol d’actuació. El procés de destrucció del niu al pati de la Universitat de Barcelona s’hauria de produir aquest divendres a la nit, quan l’activitat del niu seria gairebé nul·la, mitjançant una empresa subcontractada per l’Ajuntament. 

Espècie invasora

Durant l’any 2017, els Agents Rurals ja van detectar l’espècie invasora a quatre noves comarques: el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme, segons dades del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.

El protocol d’actuació per vigilar i controlar aquesta espècie invasora que té en marxa la Generalitat en col·laboració amb els apicultors, inclou eliminar els nius i capturar les vespes reines amb trampes.

Els agents s’encarreguen de retirar els nius en el cas que calgui una actuació immediata per evitar posar en perill les persones, sobretot en municipis petits que disposen de menys recursos.

Notícies relacionades

També treballen conjuntament amb el sector apícola i ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia comuna en la lluita contra aquest insecte. 

Localitzar i destruir

L’espècie de vespa velutina es caracteritza per tenir un comportament similar a una vespa típica del territori, però té un gran impacte econòmic en les empreses del sector agrícola. “Actualment la Generalitat té un protocol d’intervenció amb altres municipis i empreses ecològiques per actuar en contra d’aquestes plagues de vespa i destruir-les”, explicava Alfred Vázquez.

Temes:

Animals Abelles