Exposició al material

Un maquinista de metro de Madrid, cinquè empleat amb càncer per exposició a l'amiant

El treballador es va jubilar el 2008 i demana que la seva patologia sigui reconeguda com a malaltia professional

undefined42581711 sociedad  metro  madrid cofre disruptor de metro de madrid  180526193740

undefined42581711 sociedad metro madrid cofre disruptor de metro de madrid 180526193740

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Sindicat de Maquinistes de Metro de Madrid ha informat avui del primer cas d’un maquinista del suburbà, jubilat el 2008, que "ha donat positiu" en el diagnòstic d’un tumor cancerós a causa de l’exposició a l’amiant.

L’afectat, diu el sindicat en una nota de premsa, va treballar com a maquinista durant més de 35 anys i ara exigeix que la seva patologia sigui reconeguda com a malaltia professional.

Segons el sindicat, l’extreballador de Metro ha donat positiu en el diagnòstic del mesotelioma pleural maligne, un tumor cancerós poc comú que afecta, principalment, el revestiment del pulmó i de la cavitat toràcica (pleura) a causa de l’exposició a l’asbest, és a dir, l’amiant.

El maquinista "pateix aquesta malaltia a causa de la seva exposició a l’amiant en el seu lloc de treball, al qual anava diàriament".

El Sindicat de Maquinistes diu que prendrà mesures i demanarà a la Seguretat Social que es reconegui l’asbestosi del maquinista afectat com a malaltia professional, una patologia per la qual ja està rebent tractament.

Segons els maquinistes, tot i que Metro ha començat a prendre algunes mesures per eliminar l’amiant, aquestes arriben "amb almenys quinze anys de retard, ja que des de l’any 2003 coneixien la presència d’amiant a les instal·lacions i trens".

"Els afectats amb asbestosi, tristament, continuaran augmentant els pròxims anys, això és només la punta de l’iceberg", diu el sindicat, i afegeix que "els treballadors han de conèixer els riscos que suposa el seu lloc de treball des del minut zero en què comencen a treballar".

D’acord amb les xifres que tenen fins ara els maquinistes, amb la persona que han donat a conèixer avui són cinc els afectats per l’asbestosi, un dels quals va morir el 24 de maig passat.

Notícies relacionades

El febrer passat, Metro va reconèixer que hi ha amiant en un petit component elèctric en trens dels models 2.000 i 5.000 –que tenen entre 35 i 40 anys– que circulen per les línies 1, 6 i 9, tot i que no suposa un perill ni per als viatgers ni per als treballadors del suburbà.

Posteriorment, Metro va anunciar un pla dotat amb 140 milions d’euros per a l’eliminació de l’amiant a tota la xarxa.