Descobert el misteri de la capa d'ozó: la Xina fabrica el gas que en frena la recuperació

L'Agència d'Investigació Ambiental (EIA) denuncia l'ús d'un aïllant prohibit conegut com a CFC-11

Rutes de l’ozó.

Rutes de l’ozó.

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

Un aïllant domèstic de preu reduït produït a la Xina ha sigut identificat per l’Agència d’Investigació Ambiental (EIA) com l’origen del misteriós augment d’un agent destructor de l’ozó.

L’informe d’aquest organisme internacional "demostra de manera concloent que l’ús del CFC-11 en el sector d’aïllament d’escuma rígida de poliuretà de la Xina, en particular al subsector de la construcció, està molt difós i generalitzat".

El CFC-11, també conegut com triclorofluorometà, un gas altament nociu per a la capa d’ozó, s’utilitza com un agent d’espumació per a la fabricació de plafons d’escuma emmotllada i escumeja en aerosol utilitzada amb finalitats d’aïllament. La NOAA havia detectat un misteriós augment en la presència d’aquest agent en l’atmosfera, malgrat la seva prohibició expressa.

Almenys 18 companyies

EIA té evidència de divuit companyies en deu províncies que utilitzen el CFC-11. Les discussions detallades amb els executius de la companyia deixen clar que aquests no són incidents aïllats, sinó que representen una pràctica comuna en tota la indústria.

Els càlculs de l’EIA mostren que les estimacions d’emissions associades amb el nivell d’ús informat per aquestes companyies "poden explicar la majoria de les emissions identificades en l’estudi atmosfèric".

A més, existeix un potencial significatiu per al comerç internacional il·legal del CFC-11 que conté poliolens preformulats per a la fabricació d’escumes en altres països.

"No són incidents aïllats"

Notícies relacionades

Segons l’informe, "l’escala del problema de compliment és tal que no es pot tractar com una sèrie d’incidents aïllats". Per aquesta raó, l’EIA insta el Govern de la Xina i les parts en el Protocol de Mont-real "que reconeguin la magnitud d’aquest delicte ambiental i prenguin mesures immediates per investigar més a fons, implementar reformes legislatives i garantir una aplicació eficaç impulsada per la intel·ligència".

Només a través d’una acció urgent i integral –adverteix aquest organisme– el Protocol de Mont-real pot garantir que continuï mereixent la seva reputació com el tractat mediambiental global més efectiu.

Temes:

Contaminació