MEDI AMBIENT

Les bosses de plàstic es paguen des d'aquest diumenge a tot Espanya

La mesura exclou les bosses molt lleugeres, utilitzades per als productes frescos

zentauroepp31074742 plastico171124214324

zentauroepp31074742 plastico171124214324

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des d’aquest diumenge, 1 de juliol, les bosses de plàstic s’han de pagar a tot Espanya. Els consumidors hauran d’abonar des d’avui diumenge un mínim de 5 cèntims d’euro per les bosses de plàstic que rebin a les botigues -excloent les molt lleugeres per a productes frescos-, una cosa ja generalitzada a Espanya per a les bosses de plàstic més grans. 

El Govern va aprovar el passat 18 de maig un decret que posa fi a les bosses de plàstic lleugeres que encara s’entreguen de forma gratuïta a nombrosos comerços, un envàs molt nociu des del punt de vista ambiental per la seva baixa reutilització i perquè es dispersen com a escombraries fàcilment a causa del seu reduït pes. A Catalunya, una norma similar ja està en vigor des de març del 2017.

Es tracta d’una mesura transitòria, perquè l’any 2021 aquestes bosses (les lleugeres) estaran completament prohibides, tret que estiguin fabricades amb material compostable.

Depèn de la bossa

Notícies relacionades

Les bosses de plàstic es classifiquen, segons el seu pes, en tres grans categories: les molt lleugeres (menys de 15 micres), que s’utilitzen per a productesd’higiene,  frescos o a granel, com fruitescarn o peix; les lleugeres (menys de 50 micres), que es lliuren de forma gratuïta a molts comerços; i les gruixudes (més de 50 micres), per les que els comerços cobren una petita quantitat i que se solen reutilitzar.

El decret estableix que a partir d’avui es cobraran totes les bosses, però exceptua les molt lleugeres i les gruixudes reciclades, encara que a partir del 2021 aquestes bosses (les lleugeres i les molt lleugeres) també estaran prohibides, tret que siguin compostables (es degrada en un temps sota certes condicions).